Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2018-12-21

Ypatingas pasiūlymas Kalėdoms – orkaitėje keptas ėrienos kumpis su medumi

Jau tapo įprasta, kad Kalėdinį lietuvių stalą puošia kepta višta, antis ar kalakutas. Tačiau yra ir kitų patiekalų, kurie gali tapti ne mažiau įspūdingesniu šios svarbios šventės akcentu. Vienas tokių – avienos arba ėrienos kumpis, keptas orkaitėje.

Prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovas Jonas Plenta sako, kad prieš Kalėdas tradiciškai išauga atvėsintų vištų ir ančių bei įvairių kiaulienos gaminių pardavimai. Bet, pasak jo, kasmet prieš didžiąsias šventes vis daugiau pirkėjų įsigyja ir jautienos, avienos triušienos.

„Žmonės vis dažniau greta tradicinių patiekalų ryžtasi išbandyti ir naujų receptų ar paeksperimentuoti su įprastais valgiais. Daugelį paskatina didžiulė receptų pasiūla internete, kelionės į svečias šalis. Daug pirkėjų klausia ir mūsų prekybininkų pasiūlymų, kaip pasigaminti, kurie mielai dalijasi savo patirtimi“, - sakė J. Plenta.

Jautiena ir aviena Centriniame Kauno turguje prekiaujanti Milda sako, kad savo klientams, norintiems per Kalėdas išbandyti ką nors naujo, rekomenduoja būtent avies arba ėriuko kumpį.

„Jį siūlau kepti visą orkaitėje. Jei žmonės nėra taip darę, pasidalinu savo ir kolegių išbandytais receptais. Toks kumpis gerai atrodo ant stalo, o ir skonis kitoks, nei paukštienos ar kiaulienos, kurios mums labiau įprastos. Bet ir avieną, laikantis tam tikrų taisyklių, galima labai skaniai paruošti. Žmonės išbandę tai, ateina, padėkoja, sako, kad patiko ir jau nebijo toliau kitomis progomis eksperimentuoti su aviena ar ėriena“, - pasakojo prekybininkė.

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius sako, kad avieną verta valgyti ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir todėl, kad ji yra ypač vertinga žmogaus organizmui.

„Aviena turi daug vertingų medžiagų, o jos riebalai nesukelia tokių sveikatos problemų, kaip tarkim, kiaulienos. Orkaitėje keptas kumpis, gražiai papuoštas, gali tapti dar įspūdingesniu šventinio stalo akcentu, nei kepta višta, antis, ar net kalakutas“, - sakė G. Abraškevičius.

Pasak jo, orkaitėje kepamo avienos kumpio paruošimo būdų yra labai daug ir įvairių. Jei norisi ryškesnio skonio, kumpį reikėtų pamarinuoti nuo 12 iki 24 val. Populiariausi marinavimo būdai – su česnakais, raudonuoju vynu, medumi, aliejumi, įvairiomis žolelėmis. Jei kumpis mažesnis ir norisi natūralaus mėsos skonio, galima kepti ir nemarinuotą, tiesiog pagardintą į mėsą įterptomis česnako skiltelėmis. Paprastai toks kumpis kepamas ir patiekiamas kartu su daržovėmis – bulvėmis, morkomis, cukinija, pomidorais.

Virtuvės šefas šioms Kalėdoms dalijasi ypatingu, bet visai nesunkiai paruošiamu orkaitėje kepto ėriuko kumpio su medumi receptu. „Ėriena ir medus – labai geras derinys, ypatingai atskleidžiantis puikų šios mėsos skonį“, - teigė jis.

Marinatui reikės sumaišyti kelis šaukštus medaus, porą gerų žiupsnių kario, 2 šaukštus citrinos sulčių, ir tiek pat alyvuogių aliejaus.  Marinatu apteptą ėrienos kumpį šaldytuve reikėtų palaikyti parą, o jei išeina – ir dvi. Tada ėrieną reikia susukti į foliją, kišti į kepimo rankovę, supilti naudotą marinatą ir dar šiek tiek vandens. Kepti 180°C temperatūroje 2–2,5 val.

Sugrįžti