Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2019-01-03

Autentiškieji gruziniški chinkaliai – jau ir Kaune

Prieš beveik penkerius metus Ukrainos Lvovo mieste atsidaręs nedidelis gruziniškų koldūnų chinkalių restoranėlis sulaukė tokio pasisekimo, kad dabar tai yra 50 restoranų tinklas keturiose šalyse. Jau penktadienį „Khinkalnya Georgian Restaurant“ atvers duris ir Kaune.

Chinkaliai – senas, tradicinis, legendomis apipintas gruziniškos virtuvės patiekalas. Spėjama, kad Gruzijoje gaminamas dar nuo tų laikų, kai kraštas buvo pagoniškas. Chinkalių valgymo būdas taip pat ypatingas. Jį reikia paimti ranka už specialios „uodegėlės“, prakandus išgerti viduje esantį kvapnų sultinį, o tada suvalgyti likusį koldūną.

Tradiciniai chinkaliai gardinami svogūnais, pipirais, čiobreliais arba kmynais. Būtinai turi būti pridėtas ir nedidelis kapotų mėtų kiekis, kuris suteikia patiekalui išskirtinį skonį.

Ruošiant patiekalą naudojami  tik aukščiausios rūšies miltai. Įdaras paprastai gaminamas iš jautienos, kiaulienos, ėrienos ar laukinių gyvūnų mėsos (šernienos, lokienos, elnienos). Tačiau jam gali būti naudojama ne tik mėsa, bet ir sūris, varškė, bulvių košė, grybai. Chinkalis vertinamas pagal tešlos storį ir sultinio kiekį. Kuo tešla plonesnė ir kuo sultinio daugiau – tuo chinkalis yra geresnis.

Chinkaliai yra pagrindinis restoranų tinklo patiekalas, bet čia galima ragauti ir kitų nacionalinių gruziniškų valgių: charčio sriubą, čašušuli troškinį, liulia kebabą, šašlyką, tradicinius gėrimus.

„Mūsų restoranų vyriausiasis šefas Levanas Meparišvilis, kūręs meniu, pasistengė perkelti į jį geriausias gruziniškos virtuvės patirtis ir pačius įsimintiniausius skonius. Kad jam tai pavyko, rodo pasisekimas visuose miestuose, kur tik atsidarėme. Lietuvoje pirmasis restoranas duris atvėrė Vilniuje, o dideli lankytojų srautai paskatino ateiti ir į Kauną“, - pasakojo Kauno restorano, įsikūrusio prekybos miestelyje „Urmas“, vadovė Rūta Kacucevičienė.

Išties, restoranų tinklo sėkmės istorija įkvepianti. Pirmoji „Khinkalnya“ 2014 m. pavasarį atidaryta Ukrainos mieste Lvove. Tačiau vos 24 vietų restoranėlis netrukus parduodavo po daugiau kaip 1000 chinkalių per dieną. Vos po pusmečio Lvove atsidarė antroji „Khinkalnya“, o dabar jau veikia 50 restoranų tinklas Ukrainoje, Lenkijoje, Baltarusijoje ir Lietuvoje, bei Latvijoje.

„Khinkalnya Georgian Restaurant“ pasižymi ne tik puikiu maistu, bet ir svetinga gruziniška aplinka, kur skamba gera muzika ir tvyro puiki nuotaika. Kaune restoranas atsidarys sausio 4 d., prekybos miestelyje „Urmas“, Pramonės pr. 16a.

Sugrįžti