Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2019-01-25

Lietuvių kepsninės nenustoja rūkti ir žiemą: patarė ką ir kaip kepti šaltuoju metų laiku

Vis daugiau lietuvių užsikuria kepsninę žiemą – tai sako pastebintys tiek mėsos, tiek grilio reikmenų pardavėjai. Tiesa, žiemos sezonas turi savą specifiką – šiuo metų laiku vyrauja kitokie patiekalai nei vasarą.

„Matome, kad per pastaruosius keletą metų tiek pas mus įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje, tiek kitose pardavimo vietose žiemą nuperkama vis daugiau šviežios mėsos, skirtos kepti ant žarijų. Taip pat matome, kad sparčiai populiarėja ir anksčiau ne tokios įprastos mėsos rūšys.

Perkama ne tik vištiena ir kiauliena, bet jautiena, aviena, kalakutiena, triušiena. Vis daugiau žmonių ant žarijų ryžtasi kepti ir žuvį bei kitas jūros gėrybes“, - apie pokyčius pasakojo Kaune įsikūrusio prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovas Jonas Plenta.

Kepsnines „Kamado Bono“ parduodančios įmonės vadovas Tomas Petryla sako, kad grilio kultūra Lietuvoje sparčiai plinta, o tikri jos fanai kepsnines naudoja ištisus metus. Tačiau sezoniškumas egzistuoja.

„Taisyklė paprasta – vasarą, kai karštas oras, žmonės renkasi lengvesnį, greitai gaminamą maistą – kepsniai, šašlykai, jūros gėrybės, picos. Šaltuoju sezonu karaliauja ilgi kepimai, sotūs, riebesni patiekalai - troškiniai, žemoje temperatūroje ilgą laiką kepti šonkauliai ar plėšyta kiauliena, bulvių plokštainis ir pan. Ir taip, visa tai gaminama ant šių laikų kepsninių, kurioms praktiškai nereikia priežiūros, todėl jas galima naudoti ištisus metus. Kalbu apie keramikines kepsnines“, - pasakojo T. Petryla.

Pasak jo, populiaru viskas, kas mus pasiekia iš Vakarų. Jei anksčiau lietuvių grilinimas buvo siejamas išskirtinai su šašlyko, dešrelių ar vištos sparnelių iškepimu, tai pastaruosius dvejus metus grill horizontai išsiplėtė.

„Lietuviai pradėjo gilintis į grilinimo technikas, receptūras, pradėjo mokytis teisingai gaminti maistą. Tam susidarė ir palankios sąlygos – rinkoje atsirado naujų grill produktų, kokybiškos ir tinkamai išpjautos mėsos, tinkamų prieskonių ir padažų. Viešojoje erdvėje susikūrė informacinės platformos, kurios padeda žmones šviesti tuo klausimu, susiformavo net aktyvi griliuotojų bendruomenė, kuri dalinasi savo patirtimi kasdien. Grill kultūra plinta šviesos greičiu ir tai džiugina“, - teigė pašnekovas.

Ant grotelių kepta aviena, pagardinta rozmarinais

Avieną supjaustyti gabalėliais po maždaug po 50 g, pagardinti rozmarinais (geriau šviežiais), druska ir juodaisiais pipirais, užpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, viską sumaišyti ir palikti 20 minučių. Praėjus šiam laikui viską pakartoti ir palaikyti dar 20 min.

Kepti pavartant, po 2–3 minutes kiekvieną pusę. Bekepant galima mėsą dar nuolat padaužyti šviežių rozmarinų ryšeliu, o prieš baigiant kepti, užmesti jį ant žarijų Rozmarinų dūmai suteiks mėsai nepakartojamą skonį!

Sugrįžti