Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2019-04-23

Rūkyti lašiniai, kumpiai ir dešros tebekaraliauja turguje

Rūkytus, vytintus mėsos gaminius lietuviai labai mėgsta ir dažniausiai jų įsigyti traukia į turgų. Prekybininkai ir gamintojai sako, kad tai daugiausia lemia tradicijos ir pirkėjų įpročiai. O mitybos specialistai pabrėžia, kad valgant šiuos produktus svarbiausia – saikas.

Turi „savus“ pardavėjus

„Atsimenu ir savo vaikystę, kai pirkti rūkytų lašinių keliaudavome į turgų. Ir būtinai – pas tą patį pardavėją“, – prisiminė rūkytos mėsos gaminius gaminančios ir Centriniame Kauno turguje jais prekiaujančios įmonės „Monblan“ atstovė Justina Kaupaitė.

Ir dabar tokia tradicija vadovaujasi daugelis į turgų ateinančių pirkėjų. Daugelis jų, sako pašnekovė, turguje perka ne tik tuos pačius savo ar savo šeimos mėgstamus rūkytos mėsos gaminius, tačiau turi ir „savus“ pardavėjus.

„Daugelis žmonių renkasi pagal pardavėją, net pagal įsimintiną veidą. Pasakysiu vieną pavyzdį. Mūsų skyriuje dirba dvi pardavėjos, ir abi jos turi savo klientus“, – sakė J.Kaupaitė.

Todėl natūralu, kad esant paklausai, čia yra ir didesnis rūkytos produkcijos pasirinkimas, nei kitose prekybos vietose.

Galima paragauti

„Imkime, kad ir rūkytus lašinius. Prekybos centruose jų labai minimali pasiūla. Be to, parduotuvės dažnai apsiriboja vakuume supakuota produkcija. Turguje galima įsigyti „palaidą“ gaminį. Šiandien, kai vis daugiau žmonių atsigręžia į ekologiją, tai tampa svarbu.

Dar viena priežastis – žmonės rūpinasi savo mityba, žiūri, ką perka ir  ką valgo, todėl jie ieško kuo natūralesnės produkcijos“, – kalbėjo J.Kaupaitė.

Turgaus pirkėjai vertina ir produktų šviežumą, mat čia jie atkeliauja tiesiai iš gamintojo. Dar viena svarbi turgaus tradicija – ragavimas.

„O kaip galima parduoti prekę nepasiūlius klientui paragauti?“, – parduotuvės ir turgaus skirtumus lygino pašnekovė.

Populiariausi – rūkyti lašiniai

J.Kaupaitė pasakoja, kad labiausiai perkama prekė – rūkyti lašiniai, kurie savo pozicijų neužleidžia jau daugelį metų.

„Tam tikru laiku, pavyzdžiui, per šventes, populiarūs skilandžiai. Labai juos pirko šventiniu laikotarpiu, prieš Kiaulės metus. Net nespėjome gaminti. Taip pat perka šalto rūkymo nugarinę, o pastaruoju metu išpopuliarėjo vytinti gaminiai“, – kalbėjo J.Kaupaitė.

Kalbant apie rūkytus gaminius gamintojams ne kartą teko išgirsti klausimų, ar tikrai vietoje tradicinio dūmo gaminiai „išrūkomi“ chemikaluose.

„Aš irgi esu apie tai girdėjusi, o kiek tame yra tiesos, kaip daro kiti gamintojai – nežinau. Bet apie tai sulaukiame nemažai klausimų. Kalbant apie mus – mes rūkome gaminius tradiciškai, alksnio dūme, alksnio malkom ir niekur gaminių nemirkome“, – kalbėjo J.Kaupaitė.

Iki lentynos parduotuvėje – ilgas kelias

Prekybos miestelyje „Urmas“ esančiame turguje rūkytais gaminiais prekiaujančios įmonės „Aujoris“ atstovai įvardijo ir dar vieną turgaus privalumą.

„Gaminiai čia atkeliauja iš karto, vos tik pagaminti, todėl pirkėjai vertina jų šviežumą“, – teigė įmonės atstovai.

Gamintojai savo produktus norėjo tiekti ir į prekybos centrus, tačiau jų netenkino sąlygos: nuo produkto atidavimo iki jo patekimo į parduotuvės lentynas praeina maždaug savaitė.

„Ir tai natūralu, nes yra didelės įmonės, užtrunka tiekimas, išskirstymas į prekybos centrus. O turguje viso to nėra“, – sakė įmonės atstovai.

Dietologė: svarbiausia – nepadauginti

Dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad svarbiausia mėgaujantis rūkytais mėsos gaminiais – neperlenkti lazdos.

„Tie patys lašiniai, atlikus daugiau tyrimų jau yra įvardijami kaip daugiau teigiamų, o ne neigiamų savybių turintis produktas. Lašiniai turi daug vitaminų, jie padeda kraujotakos sistemai, širdžiai ir netgi saugo nuo depresijos. Svarbiausia – nepadauginti. Lašinius galima valgyti, kad ir kasdien, bet po nedidelį gabalėlį.

Kitokie rūkyti mėsos gaminiai turėtų būti labiau skirti kartas nuo karto pasimėgauti ir jokiu būdu neturėtų būti kasdieniu, pagrindiniu patiekalu. Nes grėsmės taip pat yra dėl ten esančių kancerogenų, nemažo kiekio druskos, o ir tų pačių riebalų, jei padauginsite. Dar labai svarbu, kad produktas būtų kuo natūralesnis“, - sakė D. Markauskaitė.

Sugrįžti