Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2021-08-17

Tailandietė ir lietuvis gyvenimą bei verslą kuria Kaune, o senatvę svajoja praleisti Tailande

„Tailandiečių virtuvės patiekaluose yra visi skoniai: sūrumas, aštrumas, saldumas, rūgštumas. Ir visi skoniai būna viename patiekale“, – sako kaunietis verslininkas Giedrius Vasiliauskas. Kartu su žmona Tadsanee Eamchom Kaune jie įkūrė tailandiečių virtuvės restoraną ir parduotuvę, o jų verslo istorija prasidėjo nuo meilės.

Pora iš karto sutarė, kad gyvens Lietuvoje

Pasak Giedriaus, su tada dar būsimąja žmona jie susipažino internetu, o po virtualios pažinties sekė ir reali. Pirmasis Giedriaus ir Tadsanee susitikimas buvo Tailande, o vėliau ji atskrido į Lietuvą.

„Ir liko. Tai buvo maždaug prieš ketverius metus. Apie metus laiko žmona buvo namų šeimininkė. Aš buvau užsiėmęs savo verslais, o jai tiesiog nebuvo ką veikti“, – pasakojo Giedrius.

Pasak G.Vasiliausko, svarstymų ir diskusijų, kurioje šalyje kurti gyvenimą, nebuvo – pora iš karto sutarė, kad gyvens Lietuvoje. Tiesa, Tailando iš savo gyvenimo jie neišbraukė. Kaip sako patys, galbūt šioje šalyje norėtų praleisti senatvę.

Restoraną atidarė karantino pradžioje

Po metų, praleistų namuose, moteris panoro veiklos, todėl sutuoktiniai nutarė atidaryti nedidelę tailandietiškų patiekalų kavinę, mat savo šalyje moteris buvo studijavusi viešbučių valdymo ir restoranų verslą, taip pat šioje srityje jai teko dirbti: „Aš pats nebūčiau įsivėlęs į maitinimo verslą. Tai buvo žmonos idėja.“

Pirmąją kavinę pora atidarė R. Kalantos gatvėje, o pernai rudenį duris atvėrė „Thai House Urmas“ restoranas Kauno prekybos miestelyje „Urmas“. Greta jo – ir specializuota tailandietiškų prekių parduotuvė.

„Atsidarėme tą dieną, kai buvo paskelbtas karantinas ir uždaromos kavinės. Sunkiai, bet išgyvenome. Patys daug dirbom, gaminome maistą išsinešti, šiek tiek padėjo valstybė“, – sakė Giedrius.

Kai kuriuos produktus tenka siųstis iš Tailando

Šeimos restorane valgiaraštį sudarinėja ir maisto gamyba rūpinasi Tadsanee, o Giedriaus veiklos sritis – administraciniai darbai,  tiekimas bei kiti verslo reikalai, kur būtina lietuvių kalba.

Vienas iš iššūkių, su kuriuo tenka susidurti – produktus, kurių reikia, tenka gabentis iš kitų šalių, nes Lietuvoje jų nėra. Pasak Giedriaus, kai kuriuos produktus tenka siųstis iš paties Tailando.

Pašnekovas pasakojo, kad labiausiai jų klientai yra pamėgę sriubas, o restorane paprastai lankosi tie, kurie yra buvę Tailande bei įvertinę šios šalies virtuvę.

„Be to, ir pačiame Tailande yra populiariausios būtent sriubos. O parduotuvė? Lietuviai perka užkandžius, gėrimus, kitaip tariant labai paprastus ir aiškius dalykus. Bet atvažiuoja ir tailandiečiai, kurie perka labai specifinius dalykus. Pavyzdžiui, žuvies padažus. Kitų net pavadinimų nepasakyčiau – jie tik tarpusavyje žino“, – juokėsi Giedrius.

Lietuvoje nepatinka tik klimatas

Tailando virtuvė artima ir Giedriui, todėl šeimos namuose dominuoja šios šalies patiekalai.

„Tailandą aš mėgau labai seniai. Ir atostogavau ten. Patiko tiek maistas, tiek žmonės. O mano žmonai patiko Lietuva. Gal todėl, kad šalis nėra didelė, žmonių čia nedaug, šalis – tvarkinga. Vienintelis dalykas, kas čia jai nepatinka – klimatas“, – šypsojosi G. Vasiliauskas.

Kaunietis sako, kad, jo nuomone, tailandiečių patiekalus turi gaminti būtent žmonės iš šios šalies. Todėl šeimos restorane dirba tailandietės. Viena iš jų Lietuvoje gyvena jau apie dešimtmetį, kitą – kelis metus.

„Esame įdarbinę ir virėją, kuris atvyko iš Tailando. Dar atvažiuos pora virėjų“, – kalbėjo G. Vasiliauskas.

Prisimindamas verslo pradžią Giedrius sako, kad sudėtingiausia buvo atidaryti pirmąją kavinę: „Kol išsiaiškinome dėl visų leidimų ir ko reikia. O po to viskas daugmaž aišku, jau galėtume atidaryti ne tik antrą, bet ir trečią – penktą. Tik jei žmogus nemokėtų lietuvių kalbos ir norėtų kurti verslą – jokių šansų. Ir dėl reikalavimų, leidimų. Labai skiriasi, kas yra Tailande ir kas yra čia. Čia kartais reikalavimai pertekliniai.“

Sugrįžti