Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2022-04-12

Receptas Velykoms, puikiai atskleisiantis išskirtinį keptos naminės vištos skonį

Per Velykas ant daugelio lietuvių stalo puikuojasi kepta višta. Tačiau višta vištai nelygu. Išskirtinai tik tradiciniais, natūraliais mėsos gaminiais prekiaujančio šeimos verslo atstovas Mindaugas Tamošiūnas sako, kad ūkininkų augintų, laisvai laikytų paukščių mėsa visiškai kitokia ir valgyti ją sveikiau.

„Šios vištos vaikšto laisvai didelėje teritorijoje, todėl ir pačios gali paskabyti įvairių žolelių, šaknelių, pasikapstyti ir pasirankioti ko joms reikia. Lesinamos jos tik natūraliais pašarais, grūdais. Dėl to jų mėsą ne tik sveikiau valgyti, bet ir skonis kitoks nei esame įpratę valgydami prekybos centruose pirkdami vištieną iš didžiųjų fermų“, - sakė M. Tamošiūnas.

Tamošiūnų šeimos krautuvėlėje „Kadaginė“, įsikūrusioje Centriniame Kauno turguje, prekiaujama mėsos gaminiais, paruoštais pagal tradicinius naminius receptus.

Greta natūraliu dūmu rūkytų rankų darbo skilandžių, kumpių, dešrų, virtų vyniotinių ir kitos produkcijos čia galima įsigyti ir Lietuvos ūkininkų augintų šviežių atvėsintų vištų.

Daugelį parduodamų produktų Tamošiūnai ruošia patys, todėl turi sukaupę daugybę laiko patikrintų receptų. Šįkart Mindaugas sutiko pasidalinti kepti skirtu receptu, geriausiai atskleidžiančiu subtilų laisvai laikytos vištos mėsos skonį, kuris puikiai tiks Velykų stalui.

Višta sūryme

Jums reikės: naminės vištos (2–3 kg), vandens, druskos, citrinos, pipirų, česnakų, prieskoninių žolelių.

Imkite puodą ar kitą gilų indą, į kurį telpa višta. Įdėkite vištą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Tuomet vandenį išpilite į kitą talpą, taip sužinosite, kiek litrų vandens jums reikia.

Pasigaminkite sūrymą: į 1 l vandens dėkite maždaug 2 šaukštus druskos (apie 60 g), gerai išmaišykite kol ištirps. Tada dėkite pipirus, lauro lapus ir prieskonines žoleles, išsunktas citrinos sultis.

Vištą užpilkite sūrymu, uždenkite ir mažiausiai 9–12 val laikykite šaltoje vietoje (geriausiai apie parą). Prieš kepant, vištą ištraukite iš sūrymo, gerai nudžiovinkite, pagardinkite pipirais, česnakais, mėgstamom prieskoninėm žolelėm.

Pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Galite šalia pridėti stambiai pjaustytų mėgstamų daržovių apšlakstytų aliejumi. Puikiai tiks bulvės, morkos, raudonieji svogūnai. Kepkite apie 2 val, arba kol vištos vidinė temeratūra pasieks 82°C. Skanaus!

Sugrįžti