Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2022-05-27

Kaune vykstančiame senturgyje – idėjos neįprastoms kolekcijoms

Penktadienį Kaune prasidėjo tradicinis tarptautinis senturgis „Laiko ratu“, kaskart sulaukiantis šimtų prekiautojų sendaikčiais ir antikvariniais daiktais ir tūkstančių lankytojų iš Lietuvos ir kaimyninių šalių. Nemažą jų dalį sudaro kolekcininkai, renkantys pačius įvairiausius daiktus.

Albertas iš Jonavos stengiasi nepraleisti nė vieno senturgio, vykstančio prekybos miestelio „Urmas“ teritorijoje. Namuose jis turi gan įdomią – alaus bokalų ir taurių – kolekciją.

„Nuo pat jaunystės, kai pradėjau alų ragauti, man buvo gražūs tie bokalai, žinot, kur su rankena. Kažkaip vieną, kitą gavau. Po to ir pirkdavau, kartais iš barų paprašydavau. Kai sužinojo, kad renku, draugai padovanodavo, iš užsienio parveždavo. Taip ir susirinko virš 200 jau. Turiu aš jų visokių: molinių, stiklinių, su dangteliu, su užrašais ir be. Storo ir plono stiklo. Paskui taurių mada prasidėjo, bet jos man irgi gražios, ypač kur ant kojelės.

Kartą prieš kelis metus kažkas patarė, kad Kaune toks senturgis vyksta ir gal čia kažką rasiu. Ir tikrai randu – ir senų, ir nelabai: man svarbiausia, kad gražūs būtų ir gerai žiūrėtųsi namie ant lentynų“, - šypsojosi vyras.

Pasak jo, jau seniai turi idėją atidaryti savo barą ir jo interjerą papuošti bokalų kolekcija.

„Gal ir pavyks dar, nesenas esu, parduosiu butą arba sodą ir atidarysiu“, - šmaikštavo pašnekovas noriai dalijęsis mintimis, bet atsisakęs fotografuotis. Pasiguodė, kad daug kas nesupranta jo pomėgio ir galvoja, jog jis turi tam tikrų problemų. Nors, pasak jo, taip tikrai nėra.

Šio savaitgalio senturgis gali įkvėpti ne vienos išskirtinės kolekcijos atsiradimą. Legendinis mini televizorius „Šilelis“ sufleruoja, kad galima surinkti pasinerti į XX a. pabaigos nostalgiškos technikos kolekcionavimą. Parduodamos gatvių pavadinimų lentelės ir kitos iškabos byloja apie gausybę įdomių pavadinimų iš praeities. O kažkieno iš nuobodulio beveik prieš šimtą metų apipaišytas kasos pajamų čekis gali pakeisti požiūrį į dokumentus ir padėti atrasti juos kaip asmenines istorijas bylojančius praeities liudininkus.

Senturgyje „Laiko ratu“ gausu įvairius istorijos laikotarpius menančių daiktų, tačiau daugiausia jų – iš XX a. vidurio, pabaigos. Čia galima įsigyti ir restauruotų klasikinių XIX a. baldų, ir video kasečių su žaidimais iš praeito amžiaus 10-ojo dešimtmečio.

Senturgis vyks penktadienį–sekmadienį (gegužės 27–29 dienomis) nuo ankstaus ryto iki vėlyvos popietės prekybos miestelio „Urmas“ teritorijoje esančioje aikštelėje Elektrėnų g. 1F.

Sugrįžti