Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2022-07-19

Sunku užmigti? Specialistai dalinasi patarimais, aktualiais ir tvyrant karščiui

Geras miegas – neatsiejama produktyvios dienos ir geros nuotaikos dalis. Tačiau ką daryti jei kankina nemiga? Pasak miego trenerės Agnės Rudžianskaitės tai gali būti netinkamos pagalvės pasekmė. O esant karštiems orams tinkamos patalynės klausimas – dar aktualesnis.

Svarbu pasirinkti tinkamą pagalvės užpildą

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios čiužinių, lovų ir miegamojo tekstilės parduotuvės „Lonas“ asortimento vadovė Agnė Zulonaitė–Saulevičienė sako, kad gausiai prakaituojantiems žmonėms geriausia rinktis gaminius su tencelio užpildu.

Ši medžiaga pasižymi ypač dideliu drėgmės sugeriamumu bei greitu jos išgarinimu, todėl su tokia pagalve žmogus galės jaustis komfortiškai.

„Dar būtų galima išskirti latekso ir viskoelastinį užpildus. Lateksas pasižymi tuo, kad pagalvė neįdumba, išlaiko savo pradinę formą. Nepaisant to, audinys yra laidus orui, sugeria drėgmę, pasižymi hipoalerginėmis ir termoreguliacinėmis savybėmis.

Tuo tarpu viskoelastinis užpildas prisitaiko prie kūno, palaiko stuburą taisyklingoje padėtyje, atpalaiduoja kaklo raumenis. Tuo pačiu yra antibakterinis, hipoalerginis, laidus orui. Besiskundžiantiems nugaros ar kaklo skausmais tai vienas geriausių pasirinkimų“, - sako A. Zulonaitė–Saulevičienė.

Pagalvę reikia reguliariai keisti

Ji pastebi, kad žmonės ne visada laikosi rekomendacijų dėl patalynės higienos, kas gali lemti ir nemalonią savijautą atsigulus į lovą.

„Pagalvę reikia keisti kas 1–2 metus, antklodę – kas 5 metus. Kitaip patalynėje besikaupiančios dulkių erkutės, kūno prakaitas, įvairūs kūno aliejai bei įvairūs nešvarumai gali sukelti alergiją“,- akcentuoja pašnekovė.

Ne ką mažiau svarbus ir čiužinys

Miego studijos „Pradėk nuo miego“ įkūrėja Agnė Rudžianskaitė teigia, kad čiužinį kiekvienas turi pasirinkti individualiai.

„Vyrauja mitas, kad geras čiužinys yra kietas, tačiau tai ne tiesa. Lieknas žmogus geriau jausis ant minkštesnio ar vidutinio kietumo čiužinio, kadangi per kietas čiužinys gali sukelti pečių skausmą, o pakankamo minkštumo čiužinys turės gerą atramą stuburui. Apvalesnių formų žmonės turi atrasti balansą tarp čiužinio storio ir kietumo. Dažnai patogesnis bus storesnis čiužinys, tačiau jei jis bus per minkštas – gali sukelti netinkamą apkrovą pečiams ir klubams“,- teigia pašnekovė.

Miego trenerė tai pat akcentuoja, kad renkantis čiužinį reikia neskubėti, pagulėti bent po 10 minučių ant kiekvienos pusės. Taip bus lengviau nuspręsti ar čiužinys bus tinkamas ir patogus.

Norint gerai išsimiegoti teisingi įpročiai turi tęstis visą dieną

A. Rudžianskaitė sako, kad gerą miegą užtikrina ir gera miego higiena. „Pagalvė, antklodė, čiužinys turi būti malonūs, kurti geras asociacijas su miegu. Tai pat svarbu laikytis rutinos, keltis ir eiti miegoti, net ir savaitgaliais, tuo pačiu metu. Prieš miegą skirti 30 min atsipalaidavimui, vengti ryškių šviesų namuose. Kūnui turime duoti signalą, kad atėjo laikas miegoti. Be to svarbu gerai išvėdinti kambarį“, - patarimais dalinasi miego trenerė.

Pasak jos, norint gerai išsimiegoti, svarbu laikytis teisingų įpročių ir dienos metu. Nerūkyti, vengti alkoholio prieš pat miegą, kasdien užsiimti fizine veikla, po pietų nevartoti kofeino.

Sugrįžti