Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2022-10-24

Augant energijos kainoms skaičiuoja, kad garuose maistą ruošti – pigiau

Maisto ruošimas ant garų anksčiau buvo aktualus pirmiausia siekiantiems maitintis sveikai. Tačiau kylančių energijos kainų fone lietuviai atranda, kad taip ruošti maistą yra ir pigiau nei įprastu būdu.

Apie tai jau užsimenama maisto ruošimui, receptams skirtose grupėse socialiniuose tinkluose. Apie išaugusį susidomėjimą greitpuodžiais kalba ir jų pardavėjai.

Efektyvesnio virimo, troškinimo greitpuodyje priežastis paprasta – garai iš sandariai uždaryto puodo neišeina, sudaro slėgį ir tiesiogiai veikia maisto paviršių. O temperatūra tampa aukštesnė nei virimo – iki 120°C. Todėl tokiu būdu patiekalus galima pagaminti net iki 3–5 kartų greičiau nei įprastame puode.

Pasak prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios parduotuvės „Bohemia“ atstovų, taip maisto paruošimui galima sutaupyti iki 60 proc. energijos (elektros, dujų).

„Be to, sutaupoma ne tik brangios energijos, bet ir laiko. O ir taip paruoštas maistas išsaugo natūralų skonį, aromatą ir spalvą, jame išlieka daugiau vitaminų, maistinių medžiagų ir mineralų“, - sako „Bohemia“ parduotuvės atstovė Jūratė Martusevičienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad greitpuodžiai  įprastai gaminami iš nerūdijančio plieno, o kadangi nerūdijantis plienas nesioksiduoja, indai išlaiko savo gerą išvaizdą net ir po ilgo naudojimo.

Rekomenduojama rinktis greitpuodžius su silikoniniu, o ne guminiu sandarinimu, nes jie tvirtesni ir į juos neįsigeria kvapai. Kiekvienas greitpuodis turi garų išleidimo vožtuvą.

Ši detalė skirta sumažinti spaudimui puode maisto gaminimo pabaigoje , prieš atidarant dangtį. Yra greitpuodžių su specialia apsaugine funkcija , kuri neleidžia atidaryti dangčio tol, kol slėgis puodo viduje pakankamai nesumažėja.

Greitpuodžiai gali būti įprasti, pastatomi ant viryklės pastatomi puodai arba elektriniai.

Sugrįžti