Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2022-12-19

Papuošalų kūrėja: lietuviai lieka ištikimi minimalizmui

Daug metų dirbanti papuošalų kūrėja Daiva Vaitiekūnienė sako, kad tuo metu kai daugelyje kitų šalių vyrauja masyvumas, lietuviai lieka ištikimi minimalistiniams papuošalams.

„Ypatingų stiliaus taisyklių dabar nelabai ir yra. Įvairiose situacijose gali būti net ir visai minimalus, ant rankų ar kaklo papuošalas su kažkokiu akcentu. O gali būti ir masyvus – jokių taisyklių nėra kuo puoštis tam tikros aprangos. Ką pastebiu tai Lietuvoj žmonės bijo masyvaus papuošalo“, - savo įžvalgomis dalijosi Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio „Daiwa Boutique“ savininkė.

Tačiau tam tikros tendencijos, mados išlieka. Atsižvelgiant į sezonus skiriasi papuošalų spalvos bei sluoksniavimas.

„Vasarą yra dažnesnis sluoksniavimas, kelių eilių, aukščiais derinami vėriniai ir nebūtinai panašaus dydžio. Ypač šią vasarą tai buvo ant bangos. Atvėsus orams keičiasi apranga, daugiau dengiamas kaklas, pereinama į vėrinį prie kaklo, o tai – daugiausia du sluoksniai. Šią vasarą buvo ypač populiarios „apykojės“. Minimalios, plona grandinėlė, vienas ar du akcentai. Jos natūraliai išeina su sezonu, o kaip bus kitąmet – matysime. Bet šiemet labai anksti klientės jų pradėjo teirautis, jau nuo gegužės gavome užklausas“, - pasakojo D. Vaitiekūnienė.

Pasak jos, kasdienai labiausiai tiktų natūralūs akmenys, neutralios spalvos. Lietuvoje pati mėgstamiausia ir iš mados niekad neišeinanti yra juoda, grafito spalva bei vienas kitas akcentas.

Kūrėja daugiausia dirba su moteriškais papuošalais, bet kartais išpildo ir vyrų užsakymus. Dirbant su vyrais, pasak jos, susidaro dvejopas įspūdis.

„Viena vertus, vyrai dažniausiai tiksliai žino, ko nori, bet yra labai reiklūs. O moterys suteikia kur  kas daugiau laisvės kūrėjui ir pasitiki juo. Dar šiek tiek liūdna, kad vyrai dažniausiai nemoka prižiūrėti ir saugoti papuošalų.

Prieš keletą metų buvo tam tikras išskirtinumas, kai vyrams madingi tapo masyvesni, rožančiaus tipo vėriniai. Tačiau ir tai lygiai tai pat nuėjo prie minimalizmo. Dabar dažniausiai vyrams yra vėriniai, karoliukai prie kaklo, apyrankės. Svarbu, kad tai būtų natūralus akmuo ir viena kita detalė“, - pasakojo pašnekovė.

Anot jos, nereiktų pamiršti ir perlų, kurie yra klasika. Jie niekur nedingsta ir tinka visom progom, tiek prie kasdienės, tiek prie puošnios aprangos.

„Beje, užsienyje perlų vėriniai yra gana populiarūs ir vyrams. Turėjau ir aš du klientus vaikinus, kurie užsakė sau būtent tokius papuošalus. Tik aš pati dar nelabai galiu priprasti prie tokio jų panaudojimo“, - šypsojosi kūrėja.

Pašnekovę džiugina, kad daugelis jos klientų turi susiformavusį skonį ir bent apytikriai žino, ko nori.

„Bet būna ir taip, kad prašo sukurti ką nors, kas tiktų prie konkrečios aprangos. Tada aš prašau pasikliauti manimi, o jau jie pamatę rezultatą patys nusprendžia ar jiems patinka mano interpretacija“, - sakė D. Vaitiekūnienė.

Sugrįžti