Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2022-12-22

Patarimai kaip greitai ir skaniai praturtinti Kūčių bei Kalėdų stalą

Kūčių stalas pasižymi ypatingais patiekalais, kurių paruošimas neretai reikalauja daug laiko ir kruopštumo. Siūlome keletą idėjų, kaip išradingai galima palengvinti šventinį maisto paruošimą, o kartu ir atrasti naujų skonių išlaikant tradicijas.

Ruošiant Kūčių ir Kalėdų patiekalus gali pagelbėti jau paruoštos užtepėlės, padažai, užkandžiai, kurias galima panaudoti kaip įdarus, pagardus, garnyrus.

„Grybai – vienas svarbiausių Kūčių stalo akcentų. Todėl, pavyzdžiui, džiovintų baravykų užtepėlę galima panaudoti kaip įdarą pyragėliams, silkės arba žuvies pagardą, padažų gamybai. Ji puikiai tiks ir kaip įdaras kalėdiniam mėsos vyniotiniui“, - vardijo prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios „Skanovės“ užtepėlių ir kitų gaminių parduotuvės projektų vadovė Barbora Jurė.

Karamelizuotų svogūnų džemas, kurio jums nereikės gaminti, puikiai tiks kaip silkės arba keptos žuvies pagardas, o Kalėdoms – praturtins mėsos kepsnių skonį. Prie įvairių Kūčių patiekalų ar kaip atskiras patiekalas šventiniam stalui tiks jau paruoštas pupelių užkandis  su daržovėmis.

Senovines tradicijas puikiai atspindės su kanapių pagardu patiektos virtos bulvės, jis taip pat skaniai derės užteptas ant juodos naminės duonos.

Galima eksperimentuoti su išskirtinio skonio dilgėlių ir kanapių pesto, kuris, beje, labai dera su virtų burokėlių griežinėliais.

„Vienas įdomiausių pasirinkimų Kūčioms – šamo užtepėlė su morkomis ir cinamonu, kurią, kaip ir kitas užtepėles galima patiekti ant įvairių duoniukų, prancūziško batono, duonos“, - idėjomis dalijosi B. Jurė.

Sugrįžtant prie Kalėdų – džiovintų slyvų ir bruknių padažai visada puikiai tiks pagardinti kalėdinio kalakutą, žąsį, antį, kiaulienos, jautienos, žvėrienos kepsniams. O pyragai ar pyragaičiai bus nuostabūs su apelsinų bei figų džemais.

Sugrįžti