Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2022-12-20

Psichologas: jei elgsitės tinkamai, valgomos dovanos sukels tik teigiamas emocijas

Paskutinės dienos iki Kalėdų – intensyviausias dovanų pirkimo metas, kai daugelis susiduria su dilema, kokią gi dovaną išrinkti konkrečiam žmogui. Pastaruoju metu vis populiaresnės tampa valgomos dovanos, tačiau neretai susiduriama su dvejonėmis, kada ir kam dera tokią dovaną dovanoti. Ar tai neatrodys pernelyg familiaru ir nepriimtina?

Nuteikia jaukiai

Psichologas Robertas Petruškevičius sako, kad valgomos dovanos gali padėti sukurti jaukumo įspūdį, nuteikti ramiai, šiltai.

„Idealu būtų žinoti, gal žmogus, kuriam dovanojate, ko nors nemėgsta, negali valgyti. Kita vertus, realybėje niekada nebus vien tik idealios situacijos, bet kruopščiai, su meile parinktos kokybiškos dovanos, atitinkančios progą, situaciją, tikrai dažniausiai sulauks teigiamo įvertinimo už pastangas. Net jei tai ir nebus mėgstamiausias to žmogaus dalykas.

Svarbiausia – teigiama, nuoširdi emocija, pats dovanojimo gestas, įteikimo momentas ir iš to atsirandantis artimesnis ryšys. Su nedidelėmis variacijomis tai galioja iš esmės visiems atvejams: nuo artimiausių šeimos narių iki verslo, darbo ryšiais susijusių žmonių“, - aiškino R. Petruškevičius.

Rūpinasi šiluma ir sveikata

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad kalėdinėms dovanoms lankytojai renkasi medų, uogienes, arbatas, prieskonius, kokybiškas, natūralias sultis, tauriuosius gėrimus, rūkytus ir vytintus mėsos gaminius. Įskaitant ir jau paruoštus dovanų rinkinius.

Pasak jų, dažniausiai pirkėjai valgomas dovanas renkasi artimiems žmonėms: šeimos nariams, giminaičiams, kaimynams, bendradarbiams. Tačiau solidesnė, brangesnė, retesnė produkcija dažnai tampa ir verslo dovanomis.

„Kadangi dabar žiema, labai populiaru dovanoti imunitetą stiprinančius produktus. Šaltalankiai turi daug vitaminų, pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis, todėl žmonės noriai perka šaltalankio arbatas, sultis, prieskonius su šaltalankiais“, - pasakojo šaltalankių produkciją turguje parduodanti prekybininkė.

Panašiu populiarumu pasižymi ir medus, mėgstama dovanų rinkinių detalė yra žiemiški arbatų, prieskonių mišiniai.

„Čia mes turime labai daug pasirinkimo, dažnai tokių įprastoje parduotuvėje net nerasite. Žiemą dominuoja deriniai su imbierų, apelsinų žievelėmis, šildančios, imunitetą stiprinančios arbatos. Prieskoniai – aštresni, šildantys. Žmonėms patogu, kad pas mus tiek arbatos, tiek prieskoniai yra sveriami, nereikia pirkti didelės pakuotės, galime parinkti, pasverti po nedaug, pagal kiekvieno poreikius“, - sakė turgaus prekiautoja Aušra.

Kumpiai ir skilandžiai keliauja į užsienį

Dar viena populiari kryptis, kur suka valgomų dovanų ieškantys turgaus lankytojai – kaimiškų tradicinių rūkytų ir vytintų gaminių skyrius. Čia bene dažniausiai dovanomis tampa skilandžiai, didesnės aukščiausios kokybės dešros, o taip pat rūkyti kumpeliai, nugarinės.

„Natūralūs kaimiški rūkyti mėsos gaminiai ypač dažnai keliauja į užsienį. Tiek lietuvių vežami, siunčiami užsieniečiams arba ten gyvenantiems tautiečiams, tiek perkami šventėms grįžusių emigrantų“, - teigė mėsos gaminiais prekiaujanti Rasa.

 

Sugrįžti