Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2023-02-15

Prieskoniai: ne tik skonis, bet ir nauda sveikatai

Prieskonius esame įpratę vertinti tik dėl skonio, kurį jie suteikia patiekalams. Tačiau daugelis jų turi ir daugybę teigiamų savybių žmogaus organizmui. Tiesa, nereikia ir piktnaudžiauti – kai kurie gali sukelti rimtų bėdų sveikatai.

Nevengia eksperimentuoti

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje veikiančios krautuvėlės „Skonio era“ savininkė Daiva Četavičienė sako, kad lietuviai mėgsta eksperimentuoti su prieskoniais, žino ir paie kai kurių jų sveikatinančias savybes.

„Vienas populiariausių prieskonių dabar – malta rūkyta paprika, kurią naudoja gan plačiai: kepsniams, sriuboms, alyvuogėms ruošti. Labai dažnai perka ir universalųjį čimičuri, plačiai naudojama Pietų Amerikoje. Daug kas dabar turi įsigiję kazanus, todėl ateina prieskonių plovui arba kitiems tokiu būdu ruošiamiems patiekalams“, - pasakojo pati už prekystalio su pirkėjais bendraujanti verslo savininkė.

Pasak jos, žmonės užsukantys į sveriamų prieskonių krautuvėlę, mėgsta kaskart išbandyti ką nors naujo. Tačiau ir tradiciniai prieskoniai išlieka populiarūs.

„Iš mišinių labai mėgstamas „Sviestelis“, gerai tinkantis įvairiems padažams. Perka džiovintas petražoles, porus, lauro lapus, pipirus, ciberžolę. Labai populiarus penkių pipirų mišinys, juodi pipirai. Beje, apie pipirus dažnai girdžiu, kad perkant pakuotėse jų kokybė labai prasta, todėl žmonės ateina čia. Dar sako, kad sunku rasti kajeno pipirų, todėl džiaugiasi jų aptikę. Pastaruosius prasitaria naudojantys, nes nori numesti svorio. Kmynus irgi dažnai naudoja arbatai, kuri ir virškinimą gerina, ir užmigti padeda“, - pasakojo D. Četavičienė.

Stebinančios kai kurių prieskonių savybės

Dietologė Diana Markauskaitė patvirtina, kad visi prieskoniai gali turėti vienokį ar kitokį poveikį mūsų organizmui.

„Išties kajeno pipirai, beje, kaip ir paprasti juodieji, gali padėti kovoti su antsvoriu. Ciberžolė pasižymi ne tik stipriu priešuždegiminiu poveikiu, bet ir turi daugybę kitų teigiamų savybių, įskaitant nervų sistemos stiprinimą, atminties gerinimą, dėmesio sutelkimą, reakciją. Ją netgi vadina natūraliu antidepresantu.

Vertėtų atkreipti dėmesį ir į kalendrą, kuri gali padėti detoksikuoti organizmą, pagelbėti nuo vidurių pūtimo. Cinamoną žinome, kaip desertų, saldumynų prieskonį, tačiau jis gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažinti cholesterolį, ir netgi padeda kovoti su bakterijomis bei peršalimo ligomis. Beje, kvapusis rozmarinas, taip pat pasižymi panašiomis savybėmis. Bazilikas įdomus tuo, kad lapeliuose turi itin daug vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą ir skatina žaizdų gijimą.

Paprasčiausi darže užauginti krapai irgi turi naudingų savybių. Jie plečia kraujagysles ir taip mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą ir stiprina organizmo imuninę sistemą“, - vardijo D. Markauskaitė.

Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad kai kurie prieskoniai gali sukelti ir nepageidaujamų pasekmių. Pavyzdžiui gvazdikėliai gali sukelti itin stiprų mieguistumą. Piktnaudžiaujant muskato riešutu jie gali būti traukulių priežastimi, o rozmariną reiktų atsargiai vartoti nėščiosioms.

Taip pat reikia žinoti, kad puikiai žinomos mėtos ir garstyčios gali būti pavojingos sergant gastritu ar skrandžio opa.

 

Sugrįžti