Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2023-04-07

Tarpukario tradicija gyva: lietuviai Velykų stalą mėgsta puošti šakočiais

Tarpukariu daugelio pasiturinčių lietuvių šventinį Velykų stalą puošdavo šakotis. Dabar šis tradicinis lietuviškas kepinys labiau siejamas su vasaros šventėmis, vestuvėmis, krikštynomis. Bet, anot prekybininkų, vis dar populiarus ir per Velykas. Tai nestebina, nes šakotis dėl savo simbolizmo gali būti vienu iš šios pavasario šventės simbolių.

Pasak istorikų, toli gražu ne kiekviena lietuvių šeimą XX a. viduryje galėjo įsigyti Velykoms šakotį. Tai buvo brangus dalykas, todėl puošdavo dažniausiai pasiturinčių miestiečių arba labai stiprių ūkininkų šventinius stalus.

Šakotį rinkdavosi ne tik dėl jo skonio ar įdomios išvaizdos. Jis labai tiko pavasario atgimimo šventei dėl savo formos, primenančios besišakojantį medį. Ir jo vokiškas pavadinimas „baumkuchen“ (šakotis į Lietuvą pateko iš Vokietijos  Lietuvą) turi šį simbolizmą – „baum“ reiškia medį, „kuchen“ – kepinys, pyragas.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje šakočiais jau 30 metų prekiaujanti Laima Bačiulienė sako, kad ir dabar Velykoms lietuviai nuperka daug šakočių.

„Priešvelykinis laikotarpis – vienas aktyviausių šakočių prekyboje. Velykos lenkia Kalėdas, o kitas intensyvesnis laikotarpis – vasara, maždaug nuo liepos pradžios iki rugsėjo. Tai laikas kai vyksta daugiausia vestuvių, krikštynų, jubiliejų.

Daug įtakos turi tai, kad nemažai tokių švenčių vyksta užmiestyje, gamtos prieglobstyje, kur sunkiau transportuoti tortus arba jie kelia problemų dėl karštų orų. Šakotis šiuo atžvilgiu kur kas patvaresnis“, - pasakojo patyrusi prekybininkė.

Pasak jos, dabar žmonės ieško daugiausia tik natūralių šakočių, pagamintų tik iš sviesto, grietinės, miltų, kiaušinių ir cukraus. Velykoms labai populiarūs ir specialūs meduoliniai velykiniai nameliai papuošti valgomais gėlių žiedais, paukštukais, viščiukai–sausainiai.

L. Bačiulienė ypač didžiuojasi retenybe: kepiniais–kaktusais, kuriuos Lietuvoje dabar labai mažai kas gamina, bet kurie atrodo labai tikroviškai ir įspūdingai bei gali papuošti kiekvieną šventinį stalą.

„Grįžtant prie šakočių, galiu pasakyti, kad tai gali būti išties labai puiki, į temą tinkanti, įspūdinga ir skani stalo puošmena. Ypač jei pasistatysite aukštą šakotį, puoštą gėlių žiedais. Juk pavasaris!“, - sakė šakočių prekybininkė.

 

 

 

Sugrįžti