Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2009-10-07

Kaip pasirinkti teisininką?

Prireikus teisininko pagalbos dažnai kyla klausimas į ką kreiptis? Pasirinkimas didelis: advokatų Lietuvoje – 1633, teisinių paslaugų įmonių – apie 160. UAB „Teisinių paslaugų grupė“ direktorė Deimantė Luštikaitė pataria kaip gauti profesionalią pagalbą už priimtiną kainą.

Teisinių paslaugų kainą lemia trys kriterijai – teisininko patirtis, vietovė ir problemos sudėtingumas.

Svarbiausias kriterijus – patirtis ir profesionalumas. Jei viena advokato darbo valanda vidutiniškai kainuoja 200 litų, profesionaliausių ir didžiausią patirtį turinčių teisininkų valandinis įkainis šokteli iki 800 litų.

Kreiptis į įmonę – pigiau, o su brangiau kainuojančiais advokatais verta bendradarbiauti tik prireikus jų pagalbos teisme.

Tokios pačios kokybės paslaugų kaina gali priklausyti ir nuo vietovės. Palyginus kainas trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose paaiškėja, kad pigiausios paslaugos Klaipėdoje. Brangiausios – Vilniuje.

Sostinėje už skolos išieškojimą supaprastinto proceso tvarka teks sumokėti 400 litų, ieškinio ar atsiliepimo surašymą – nuo 500 litų, o Klaipėdoje už analogiškas paslaugas galima gauti mokant 300–400 litų.

Ieškant teisininko, reiktų nesikuklinti ir visada reikalauti, kad būtų išsamiai paaiškinta visa atsiskaitymo už paslaugas sistema. Pagal tai, kaip su klientu kalbama apie piniginius reikalus, kartais galima nuspręsti, kaip su juo bus elgiamasi toliau.

Beje, į teisininką verta kreiptis ne tik tada, kai virš galvos susitvenkia juodi debesys – verslas prieina liepto galą ar darbdavys bankrutuoja. Teisininko konsultacija šiandien galbūt padės išvengti konfliktų rytoj ir užtikrins ramų gyvenimą.

Jei neskirsite dėmesio savo teisėms, galite apskritai prarasti galimybę jomis naudotis. Besitikint, kad problemos išsispręs pačios, darbo užmokesčio neišmokėjęs darbdavys gali bankrutuoti, o skolas vengiantis grąžinti verslo partneris tapti nemokiu.

Sugrįžti