Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2014-04-17

Rinkdamiesi langus būstų savininkai vadovaujasi pasenusiais stereotipais

Pavasariui įsibėgėjant, langus keisti norinčių būstų savininkai rinkdamiesi tinkamiausią variantą neretai susimąsto kas geriau: plastikiniai ar mediniai langų rėmai? Langus gaminančios bendrovės vadovas teigia, kad spręsdami šią dilemą žmonės dažnai vadovaujasi pasenusiais stereotipais.

Vienas iš tokių mitų yra įsitikinimas, kad plastikiniai langai geriau „laiko šilumą“, sako bendrovės „Kriautė“ vadovas Rokas Lukošius.

„Medis savaime yra izoliuojanti medžiaga ir daug geriau sulaiko šilumą nei plastikiniai langų profiliai, todėl pasiekia geresnius šilumos laidumo rodiklius. Nelabai svarbu kiek kamerų plastikinis profilis turi – labai gerą šiluminę varžą pasiekti yra sudėtinga ir tą gali padaryti tik ypatingos konstrukcijos plastikiniai profiliai su papildomu šiltinimu, kurie ir kainuoja brangiau“, - aiškino jis.

Pasak jo, mitas apie šilumos nelaikančius medinius langų rėmus greičiausiai atsirado dėl to, kad dauguma iki šiol tebetarnaujančių medinių langų rėmų yra pagaminti prieš keletą dešimtmečių.

„Dabartinių medinių langų gaminimo technologijų nė iš tolo negalima lyginti su taikytomis anuomet. Todėl senieji langų rėmai nuo pat pradžių nebūdavo tokie sandarūs, kaip šiuolaikiniai, o ir laiko poveikiui jie mažiau atsparesni“, - teigė pašnekovas.

Pasak jo, mediniai langų rėmai ne tik suteikia geresnę šilumos izoliaciją, bet ir daug geriau sulaiko triukšmą, vibracijas, yra atsparūs elektrostatiniams krūviams ir nepasižymi dulkių kaupimu. Mediniai langai padeda išlaikyti drėgmės balansą, nes natūrali medžiaga geriau geba „kvėpuoti“.

Dar daugiau gerų savybių turi aliuminiu kaustyti mediniai langai. Jie yra dar atsparesni užšąlimo bei atšilimo ciklams, ultravioletiniams spinduliams, krituliams ir daug paprasčiau prižiūrimi.

„Dažniausiai plastikinius langų rėmus žmonės renkasi dėl mažesnės kainos. Tačiau vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad kaina gali būti ir labai panaši, nors paprastai skiriasi apie 10–20 proc., jei palyginimui bus pasirenkami ne pigiausi, bet daugiau mažiau lygiaverčiai plastikiniai langai. Iš natūralios medžiagos pagaminti mediniai langai suteikia namams jaukumo, o tinkamai prižiūrimi jie gali tarnauti ne tik jums, bet ir jūsų vaikams, o gal net ir anūkams“, - sako bendrovės „Kriautė“ vadovas R. Lukošius.

Sugrįžti