Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2014-08-19

Bitkoinų revoliucija – jau čia pat

Netrukus turėtume sulaukti esminio lūžio, kuris lems, kad bitkoinai ateityje taps pagrindine pasaulio valiuta, skelbia įtakingas verslo leidinys „Forbes“.

Jau dabar šios valiutos naudotojų gretos sparčiai auga ir jau greitai bus pasiektas lūžio momentas, kai didesnė žmonių dalis nebegalės be jos išsiversti. „Forbes“ šią teoriją pagrindžia išskirdamas šešis bitkoinų evoliucijos etapus.

1. Skaitmeninis. Vos atsiradę bitkoinai buvo visiškai skaitmeninė valiuta. Absoliučiai visi bitkoinai buvo uždirbami, perkami, parduodami, keičiami tik virtualioje erdvėje. Tačiau būtent dėl šios priežasties jai galiojo Mooro dėsnis pagal kurį jos naudojimas augo eksponentiškai.

2. Pažintinis. Bitkoinų programa viešam naudojimui tapo prieinama 2009 m. ir įžengė į antrą savo vystymosi etapą, kurio metu su valiuta susipažino šiek tiek platesni naudotojų sluoksniai. Vieni buvo apie ją tik girdėję, kiti – išbandę, o dar kiti jau plačiai ją naudojo. Tačiau dėl nepakankamai vartotojui pritaikytos infrastruktūros ją nebuvo patogu naudoti, todėl šiame etape (per pirmuosius 2-3 metus) ji dar nepasiekė esminio lūžio.

3. Įsitvirtinimo. Šiuo metu tęsiasi trečiasis bitkoinų vystymosi etapas. Pasitikėjimas bitkoinais dabar taip išaugo, kad šiuo metu jais jau ne tik atsiskaitoma už įvairiausias paslaugas, bet ir keičiamos aukso atsargos. Šio etapo mentu metu intensyviai gerinama valiutos infrastruktūra, sparčiai daugėja valiutos vartotojų ir netrukus įvyks kertinis lūžis po kurio naudotojų daugės vis sparčiau ir sparčiau, kartu smarkiai išaugs ir jos vertė. Šio lūžio laukiama jau 2015 m.

Lietuvoje šiuo metu bitkoinų infrastruktūra taip pat sparčiai vystosi. Vartotojų, įsigyjančių bitkoinus skaičius virtualioje keitykloje bitmarket.lt kiekvieną mėnesį padiėja 30 proc., vis daugiau įmonių mūsų šalyje priima atsiskaitymus šia valiuta.

4. Virtualusis. Įsigalėjus bitkoinams turėtų nelikti jokių materialių atsiskaitymo priemonių: monetų, banknotų, mokėjimo kortelių. Nebereikės ir centrino banko, valiutos keityklų, teisininkų paslaugų.

5. Neapmokestinimo. Nebereikės tarpininkų, todėl piniginės operacijos kainuos pigiau.

6. Demokratiškasis. Bitkoinai suteiks galimybę prieiti prie kapitalo tose vietose, kuriose nėra bankų, bankomatų ir nepriimamos mokėjimo kortelės. Prognozuojama, kad maždaug 2020 m. kiekvienas žmogus, turintis prieigą prie interneto, aktyviai naudos bitkoinus.

Bitkoinai yra „protinga“ valiuta, kurią 2009 m. sukūrė įžvalgūs ir pažangiai mąstantys programuotojai. Naudojantis bitkoinais nebereikia ne tik banknotų ar monetų, bet ir kreditinių kortelių. Atsiskaitant šia valiuta skaičiuojamas minimalus transakcijos įvykdymo mokestis (0.0001 BTC), kuris yra žymiai mažesnis, nei atsiskaitant kredito kortele, bakiniu pavedimu ar kitu atsiskaitymo būdu.

Daugelis bitkoinų naudotojų Lietuvoje įsigyja juos virtualioje keitykloje bitmarket.lt. Pastaruoju metu vieno bitkoino vertė yra apie 1300 Lt.

Sugrįžti