Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2015-01-09

Liko mažiau nei savaitė pirkti litais

Artėjant atsiskaitymo litais termino pabaigai, prekybos miestelio „Urmas“ prekybininkai pastebi, kad pirkimui euro valiutą naudoja apie pusė pirkėjų. Litais dažniau atsiskaito vyresnio amžiaus žmonės, kurie linkę nedideles santaupas ne keisti į eurus, bet įsigyti buičiai reikalingų pirkinių, higienos prekių, maisto atsargų.

Prekybos miestelyje veikiančio Centrinio Kauno turgaus prekeiviai džiaugiasi, kad turguje pirkėjai nuo pat euro įvedimo pradžios buvo labai sąmoningi ir apsipirkti ėjo pasiruošę smulkių kupiūrų. Pirkti už eurus greičiausiai suskubo jauni žmonės. Ženkliai padaugėjo ir pirkėjų, atsiskaitančių banko kortelėmis.

„Džiaugiamės, kad per visą šį laikotarpį nebuvo užfiksuotas nei vienas pirkėjų ar prekybininkų nusiskundimas. Atsiskaitymas dviem valiutom tebevyksta sklandžiai, vis daugiau pirkėjų pradeda naudoti eurus. Sklandžiai vyksta atsiskaitymas banko kortelėmis. Prekybos miestelio teritorijoje veikia daugelio Lietuvoje registruotų komercinių bankų bankomatai, kurie reguliariai papildomi eurais“, – sako prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta.

Pastebima, kad padaugėjo pirkėjų, kurie į prekybos miestelyje veikiančias parduotuves ateina tikslingai išleisti sutaupytų litų. Kaip ir kasmet po Naujųjų metų išlieka aktyvi prekyba buitine technika, baldais, namų apyvokos reikmenimis. Dėl atšalusių orų ir prasidėjusių žiemos išpardavimų, išaugo prekyba drabužiais ir avalyne.

Kaip ir ankstesniais metais, po švenčių žmonės gautas dovanas pinigais leidžia pirkdami įvairius papuošalus, interjero detales, smulkiąją buitinę techniką. Taip pat po Naujųjų metų pagyvėja „lietuviškų“ lauktuvių paklausa – perkamas gintaras, lino gaminiai, šakočiai, medus. Tikėtina, kad šiuos produktus perka turistai arba emigrantai.

Prekyba maisto turguje ir po švenčių išlieka aktyvi. Lietuvos ūkininkų užaugintų gyvulių mėsa prekiaujantis Magomedas Valijevas pastebi, kad kasmet daugėja žmonių, kurie turguje pirmiausia ieško ne pigių, bet kokybiškų maisto produktų, būtinai užaugintų vietinių ūkininkų. Lietuvoje užauginta aviena, jautiena, veršiena prekiaujantis verslininkas džiaugiasi, kad net 80 proc. jo pirkėjų atsiskaito eurais, nes už produkciją ūkininkams jis taip pat moka eurais.

„Šiuolaikiniai ūkininkai yra labai pažangūs, perėjimas prie euro buvo sklandus, visi mintinai žino kursą. Net vyresnio amžiaus moterys, auginančios vieną kitą galviją, pageidavo, kad su jomis už produkciją būtų atsiskaitoma eurais“, – pastebi prekybininkas.

Šiemet prekybos miestelyje „Urmas“ jau apsilankė beveik 200 tūkst. lankytojų. Lyginant su praėjusių metų tokiu pačiu laikotarpiu pirkėjų padaugėjo apie 20 proc. Pirmosiomis metų dienomis apie 80 proc. pirkėjų atsiskaitė litais, šiuo metu tokių pirkėjų yra maždaug pusė.

Sugrįžti