Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2015-04-07

Kaune bus galima nemokamai išsitirti kraują

Kraujo tyrimai bus atliekami Pasaulinės sveikatos dienos proga, balandžio 8–10 dienomis Kaune, Vilijampolės turguje.

Išsitirti bus galima Varnių gatvėje esančiame turguje įsikūrusiose kraujo tyrimų bendrovės „Antėja“ kilnojamose laboratorijose. Ši socialinė akcija vyks aukščiau minėtomis dienomis nuo 10 iki 13 val. Pirmasis 100 atvykusiųjų kiekvieną akcijos dieną galės atlikti tyrimus nemokamai (iš viso – 300 žmonių), o kiti – už specialią kainą.

Kraujas tyrimams „Antėjos“ laboratorijoje bus imamas iš venos, procedūrą ir tyrimus atliks profesionalūs medikai visus reikalavimus atitinkančiose laboratorijose.

„Laiku atliktas tyrimas gali išgelbėti gyvybę. Tai labai svarbus ligų diagnostikos metodas. Mūsų organizme nuolat vyksta fiziologinės reakcijos, kiekvienas organas išskiria į kraują tam tikras medžiagas. Jei organizmas veikia gerai, į kraują išskiriamų medžiagų kiekis atitinka normas. Tačiau sutrikus kuriai nors funkcijai, kraujyje atsiranda pokyčių. Kraujas – tarytum veidrodis, atspindintis viską, kas vyksta mūsų organizme“, – sako medicininių tyrimų laboratorijos „Antėja“ direktorė medicinai Dangira Babenskienė.

Pasak jos, norint sužinoti, ar negresia sunkios ligos, reikalingas išsamus visų organų (elektrolitų, skydliaukės, kepenų, inkstų, širdies kraujagyslių, onkologinių ligų) tyrimas.

„Poliklinikose atliekamas bendrasis kraujo tyrimas parodo tik mažą dalį tų parametrų. Iš jo galime įtarti mažakraujystės, uždegiminių procesų eigą, tačiau nieko nesužinosime nei apie inkstų, kepenų, skydliaukės veiklą, nei apie cukraus kiekį kraujyje, nei apie cholesterolio – gerojo ar blogojo – koncentraciją“, - aiškina D. Babenskienė.

Savo ruožtu Vilijampolės turgaus administracija apmokės turgaus nuomininkų profilaktinius kraujo tyrimus, taip skatindama reguliarias prekybininkų sveikatos patikras.

„Džiaugiamės šia bendra visuomenės sveikatos iniciatyva, prisidedame prie jos ir skatiname savo prekybininkus ir turgaus lankytojus rūpintis savo sveikata“, - sakė Vilijampolės turgaus vadovė Ieva Sliteris. Ji taip pat pažadėjo, kad esant poreikiui panašios akcijos bus vykdomos dažniau.

Medicininių tyrimų laboratorijų tinklas „Antėja“ Lietuvoje dirba jau aštuntus metus. 2014 m. „Antėja“ buvo akredituota pagal tarptautinį kokybės standartą ISO 15189:2007 „Medicinos laboratorijos. Ypatingieji kokybės ir kompetencijos reikalavimai“. Vilijampolės turgus po stogu veikia nuo 2007 m. Jį drąsiai galima vadinti pirmąja moderniausia Lietuvos turgaviete, kuri išsiskiria tiek interjeru, tiek eksterjeru.

Pasaulinė sveikatos diena švenčiama kasmet balandžio 7 dieną. Šią dieną inicijuoja Pasaulio sveikatos organizacija nuo 1950 metų.

Sugrįžti