Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2015-05-08

Senturgyje – autentiška „Bitlų“ nuotrauka ir unikalus angliškas židinys

Kaune vykstančiame senturgyje „Laiko ratu“ prekeiviai senoviškų daiktų mėgėjams siūlo pačių įvairiausių ir netikėčiausių eksponatų. Šį kartą, be gausybės kitų išskirtinių senienų, čia galima įsigyti dar sovietmečiu į Lietuvą atkeliavusią „Bitlų“ nuotrauką ir vienetinį, įspūdingos išvaizdos senovinį anglišką židinį.

Legendinės britų roko grupės „The Beatles“ juodai baltą fotografiją rėmeliuose parduodantis prekybininkas sako, daug apie jų istoriją papasakoti negalintis, bet žino, kad jos dar sovietiniais laikais paslapčia atvežta iš Amerikos.

„Matosi, kad jos visada buvo laikytos rėmeliuose, todėl labai gerai išsilaikė, nenusitrynė. Ką tik įsigijęs išiminėjau, vildamasis, kad gal kitoje pusėje bus grupės narių autografai. Bet jei taip būtų buvę, turbūt čia nestovėčiau, o pardavinėčiau ją „Sotheby's“ aukcione“, - šmaikštavo prekeivis.

Kaip ir tikėjosi, nuotrauka sulaukė didelio dėmesio. „Manau, įsigys koks užkietėjęs gerbėjas arba roko baro savininkas ir pakabins ant sienos klientų akims paganyti“, - spėjo prekiautojas.

Vienoje iš renginio palapinių iš tolo akį traukia tikras aristoktratas – įmantrių formų 1875 m. pagamintas storo plieno angliškas židinys.

„Tai labai retas egzempliorius – tokie židiniai vienetiniai, buvo gaminami pagal užsakymą pasiturintiems namų savininkams. Per septynerius metus toks gražuolis pirmą kartą pateko man į rankas“, - pasakojo židinį parduodantis sendaiktininkas.

Puikiai išlaikytas 140 metų senumo įrenginys tinka ne tik interjerui papuošti – prijungus prie kamino jį galima drąsiai kūrenti. Beje, židinys turi dar vieną įdomią funkciją – ant viršaus statomas indas pripildomas pjuvenomis, ant jo užpilama vandens ir norimo aromato. Kaistant indui garai kyla į viršų ir aromato prisipildo visas kambarys.

Tradicinis sendaiktininkų ir antikvarų susibūrimas prekybos miestelyje „Urmas“ prasidėjo penktadienį ir tęsis visą savaitgalį – kasdien nuo ankstaus ryto iki vakaro. Senovinius baldus, paveikslus, stalo, darbo įrankius, muzikos plokšteles, knygas, pašto ženklus, pinigus, ginklus ir dar daug kitų iš praeities atkeliavusių daiktų siūlo daugiau kaip 300 prekybininkų iš Lietuvos ir kaimyninių šalių.

Sugrįžti