Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2016-12-05

Ką įmonėms reikia žinoti apie naująją išmaniąją VMI mokesčių sistemą

Šiuo metu yra diegiama nauja išmanioji VMI mokesčių sistema, todėl įmonėms reikia prie jos pritaikyti programinę įrangą. Apskaitos programų ir verslo valdymo sistemų kūrėjai atkreipia dėmesį į pagrindinius dalykus, kuriuos reikia žinoti įmonėms apie šiuos pasikeitimus.

Šių metų IV ketvirtį startuoja Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) išmanioji mokesčių sistema i.MAS, skirta reglamentuoti privalomą įmonių apskaitos duomenų teikimą elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad nuo šiol duomenų pateikimas VMI vyks tik elektroniniu būdu.

Kadangi sistema nauja, įmonės turi prie jos pritaikyti savo apskaitai skirtą programinę įrangą. Aušra Martinkutė–Juodienė įmonės „B-NOVO Technologies“ produkto „Būtent“ vadovė sako, kad darant pakeitimus programinėje įrangoje reikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus.

„Pirmiausia reikėtų įvertinti, ar reikalaujamus teikti duomenis dabar kaupiate apskaitoje ir kokia būtų teikiamų duomenų apimtis. Tada reikėtų pasirinkti duomenų teikimo būdą: ar tai darysite tiesiogiai VMI portale, ar pildant ir siunčiant rinkmenas. Rinkmenų teikimo atveju būtina pertvarkyti apskaitos programas dėl reikiamų duomenų kaupimo apskaitoje ir rinkmenų pagal reikalavimus suformavimo“, - perspėja Aušra Martinkutė–Juodienė.

Naujoji VMI sistema sudaryta iš septynių posistemių, kurios diegiamos trimis etapais.

Pirmuoju etapu bus įdegtas e-sąskaitų faktūrų posistemis (i.SAF), e-važtaraščių posistemis (i.VAZ) ir analizės, modeliavimo bei rizikos valdymo posistemis (i.MAMC).

Antrojo etapo metu – išmanieji kasos aparatai (i.EKA), standartinė apskaitos duomenų rinkmena (SAF-T), trečiojo – taikomosios apskaitos posistemis (i.APS), išmanioji kontrolė (i.KON).

„Kadangi vienas iš naujosios sistemos tikslų – mokesčių administravimo efektyvumo didinimas, įmonės turės įsidiegti tik tuos posistemius, kurie iš tikrųjų joms yra reikalingi pagal veiklos pobūdį. Jei įmonė nenaudoja važtaraščių ar kasos aparatų, tokių posistemių joms ir nereikės“, - pastebi A. Martinkutė–Juodienė.

Šiuo metu vyksta pirmasis sistemos diegimo etapas. Nuo spalio 1 dienos buvo keliami duomenys į e-važtaraščių posistemį.

Krovinio važtaraščius į posistemį privalo teikti visi juridiniai asmenys, kurie Lietuvos teritorijoje siunčia, veža, gauna krovinius kelių transportu ar kitaip dalyvauja krovinių logistikos procese ir turi pareigą išrašyti važtaraščius.

Nuo 2016 lapkričio 1 dienos vyksta duomenų kėlimas į e-sąskaitų faktūrų posistemį. PVM sąskaitas-faktūras į šį posistemį privalo teikti visos įmonės PVM mokėtojos. Duomenys, kuriuos reikės pateikti sistemoje apima išrašomų PVM sąskaitų faktūrų registrų duomenis ir gaunamų PVM sąskaitų faktūrų registrų duomenis.

Nuo 2017 m. sausio 1 dienos prasidės antrasis sistemos diegimo etapas – duomenų kėlimas į analizės, modeliavimo ir rizikos valdymo posistemį SAF-T. Standartinę duomenų apskaitą į posistemį SAF-T turės būti pasiruošusios teikti visos įmonės, kurių grynosios pajamos 2015 metais sudarė 8 mln. eurų ir daugiau.

Naujoji VMI sistema diegiama siekiant plėtoti e-paslaugas ir skatinti dokumentų naudojimą elektronine forma. Taip pat mažinti šešėlinę ekonomiką bei didinti mokesčių administravimo efektyvumą.

Sugrįžti