Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2016-12-30

Pasirūpinkite tinkama kepure, šiltomis kojinėmis, pirštinėmis ir šaliku – šalti tikrai nėra reikalo

Nors ši žiema kol kas nėra labai šalta, tačiau šalčiai gali užklupti bet kada. Todėl pasirūpinti tinkamu galvos apdangalu – labai svarbu. Medikai pabrėžia, kad lygiai taip pat reikėtų nepamiršti ir šiltų pirštinių, kojinių bei šaliko. Nes žiemą nuo šalčio ir perpūtimo ypač svarbu saugoti galvą, galūnes ir kaklą.

Pridengti galvą esant šaltam orui ypač svarbu dėl to, kad būtent galva išspinduliuoja net 60 proc. visos kūno šilumos. Peršalus galvą labiausiai tikėtina pasekmė – ūmi virusinė kvėpavimo takų infekcija, kuriai kilti susidaro palankios sąlygos, ne susiaurėja kraujagyslės, silpnėja gleivinių apsauga.

Labai svarbu, kad kepurė tinkamai uždengtų ir ausis, nes peršalus jas gali kilti ausų uždegimas, galintis turėti labai rimtų pasekmių. Be to, esant didelei minusinei temperatūrai galima nušalti ausis. Ausys tokios pažeidžiamos todėl, kad ausų kriauklę dengiančioje odoje nėra riebalinio audinio.

Kepurę vengiančios nešioti moterys ir merginos turėtų žinoti, kad vaikštant šaltyje be galvos apdangalo, poodinės kraujagyslės susiaurėja ir į plaukų folikulus nebepatenka pakankamai deguonies bei maistinių medžiagų. Plaukai išsausėja, tampa blankūs, ima lūžinėti ir slinkti.

Kita labai reikšminga kūno dalis kurios nereikėtų sušalti – tai kojos. Jei sušąla pėdos, kuriose yra daugybė su kitais organais susijusių receptorių, sušąla ir visas organizmas. Dėl šios priežasties dažniausiai susergama įvairiomis peršalimo ligomis, šlapimo organų ligomis, kurios gali komplikuotis sunkiomis ligomis – plaučių uždegimu, meningitu.

Taip pat svarbu tinkamai uždengti ir kaklą, kad neištiktų kaklo raumenų, gerklės ar plaučių uždegimas. Pirštinėmis neapsaugotų rankų oda greitai skeldėja ir kelia skausmą.

Specialistai pataria žiemai rinktis galvos apdangalą, taip pat kojines, pirštines ir šaliką iš kokybiškų, natūralių medžiagų, žiūrėti, kad būtų ne per ploni ir nekeltų alergijos.

Kaune įsikūrusio prekybos miestelio „Urmas“ prekybininkai sako, kad ir juos pačius stebina kai kurių žmonių užsispyrimas net ir per didžiausius šalčius nenešioti kepurės.

„Šiais laikais turime pačių įvairiausių galvos apdangalų – vyresniems žmonėms, vaikams, jaunimui. Stilingų, žaismingų, itin aukštos kokybės ir paprastų. Su kolegėmis dažnai pakalbame, kad labai širdį skauda, kai matome prie -20 laipsnių be jokios kepurės vaikštant jaunas merginas. Taip ir norisi paklausti: ko gi tu mergaite kankiniesi? Ar dėl grožio? Bet juk tikrai yra iš ko išsirinkti – ir su bumbulais visokiais, tokių jaunatviškų, ir elegantiškų megztų kepurių. Vyrukams irgi turime ką pasiūlyti. Anoks čia didvyriškumas šaltį kęsti“, - kalbėjo vienos iš maždaug poros tūkstančių drabužiais „Urme“ prekiaujančių parduotuvių savininkė Regina.

Pasak prekiautojų, geriausia rinktis vilnonius arba vilnos turinčius gaminius, dabar ypač populiarėja turintys labai aukštos kokybės lamų vilnos žieminiai aksesuarai.

Beje, prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovas Jonas Plenta sako, kad prekybininkai vis pasiūlo naujų įdomių priemonių, padedančių apsisaugoti nuo šalčio.

„Pas mus miestelyje vis populiaresni vadinamieji šiltukai – tam tikros medžiagos pripildyta nedidelė plastikinė pagalvėlė, kurią paspaudus, ji ima šilti. Paprastai ji dedama į pirštines, kad papildomai šildytų rankas. Taip pat populiarios ir lietimui jautrius galus turinčios pirštinės, kurios padeda atsiliepti į skambutį ir kitaip valdyti liečiamąjį ekraną turinčius mobiliuosius telefonus, nenusiimant pirštinių ir nešąlant rankų“, - pasakojo J. Plenta.

Sugrįžti