Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2017-09-22

Kaune vyksta senturgis: galima rasti ir dvimetrinį bizūną, ir tanko dalių

Paskutinį rugsėjo savaitgalį į Kauną tradiciškai susirinko sendaiktininkai iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių. Čia vyksta tarptautinis senturgis „Laiko ratu“, kuriame keli šimtai prekybininkų kolekcininkams, istorijos ar klasikinio stiliaus gerbėjams siūlo daugybę praėjusius amžius menančių daiktų.

Prekystaliai tiesiog lūžta nuo įvairiausių istoriją bylojančių įrankių, namų apyvokos daiktų, interjero detalių, indų, knygų, periodinių leidinių, įrašų, nuotraukų ir daug kitokių laiko išbandymų atlaikiusių daiktų.

Tarp gausybės prekių, žinoma, yra ir tokių, kurios akį traukią labiau. Viena tokių – maždaug dviejų metrų ilgio iš odos juostelių vytas bizūnas.

„Čia mano tėvo. Jaunystėje perdavo man juo kailį, tai dabar noriu atsikratyti“, - šmaikštavo rimbo pardavėjas.

Greta – ne mažiau stebinantis skelbimas. Jame pusamžis vyriškis užrašęs, kad parduoda Antrojo pasaulinio karo laikų legendinio vokiško tanko „Tigras“ liuką. Dėl suprantamų priežasčių jo į senturgį atsigabenti negalėjo, bet jei kas susidomėtų, nuvyktų su potencialiu pirkėjų į vietą, kur šis saugomas, ir parodytų.

Šiek tiek toliau – gausybė senojo Lietuvos kaimo gyvenimą bylojančių sendaikčių: skrynios, vežimo ratai, senovinės spynos, medinės klumpės. Tarp jų išsiskiria lietuviška „mačetė“. Anot jos pardavėjo – tai iš pjūklo perdarytas didžiulis vienbriaunis peilis, skirtas kapojimui: greičiausiai naudotas kopūstams, runkeliams apdoroti.

„Seniau kaime buvo įprasta gaminti tokius peilius iš pjūklų ir naudoti įvairiems ūkio darbams“, - pasakoja „mačetės“ pardavėjas“.

O netoliese galima pamatyti ir jau ne tokius senus laikus menančią sunkaus metalo lentelę „Čia gyvena nusipelnęs kolūkietis“, matyt kažkada puošusiam pavyzdinio kolūkio darbuotojo sodybą.

Retro stiliaus mėgėjai senturgyje gali apsirūpinti beveik visiems gyvenimo atvejams. Šįkart čia akį traukią puikiai išlaikytas, XX a. vidurį menantis stilingas vaikiškas vežimėlis.

Šiek tiek vėlesnių laikų fanams – autentiškas „Bitlų“ gerbėjo rinkinukas: stilinga metalinė dėžutė, kurioje šios grupės aukso amžiaus laikų automobilio modeliukas, marškinėliai su „Bitlų“ atvaizdu ir lentelė su dainos žodžiais.

Senturgyje labai mėgsta apsilankyti ir kaimo sodybų bei barų, kavinių savininkai, kurie ieško įdomių detalių interjerui. Tarp daugybės tokiam tikslui tinkamų daiktų išsiskiria pieštomis gėlėmis dekoruotas senovinis bidonas – kaip tik tradicinei kaimo turizmo sodybai. O istorijai neabejingą baro savininką tikrai turėtų sudominti autentiški tarpukario Šiaulių „Gubernijos“ alaus daryklos buteliai, ant kurių kamštelių vis dar aiškiai matomas bravoro pavadinimas.

Tarptautinis senturgis „Laiko ratu“ vyksta nuo visą savaitgalį, rugsėjo 22–24 dienomis prekybos miestelyje „Urmas“ nuo ankstaus ryto iki vėlyvos popietės.

Sugrįžti