Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2017-10-26

Saugodamiesi ligų į turgų traukia putino uogų

Prasidėjus šaltajam laikotarpiui lietuviai imasi įvairiausių būdų siekdami stiprinti organizmą, neperšalti ir nesusirgti. Vienas iš tokių – nuo seno žinomas, bet šiuo metu kiek primirštas – putino ir šermukšnio uogų vartojimas su medumi.

Kauno Vilijampolės turgaus prekybininkai sako, kad atvėsus orams vis daugiau žmonių užsuka į turgų, medaus, imbiero, o taip pat ir naujo derliaus putinų uogų.

„Vieni nuo seno, iš tėvų, senelių žino, kad šias uogas gerai naudoti tiek saugantis nuo peršalimo ligų, tiek jau susirgus. Kiti klausia kas čia ir kaip vartoti, tai patariame, pasidaliname žinomais receptais“, - pasakojo turgaus prekiautojai.

Pasak jų, populiariausia yra šias uogas vartoti su medumi ar gerti uogų nuoviro arbatas, taip pat su medumi.

Kauno sporto medicinos centre dirbanti gydytoja Aurelija Davydavičienė sako, kad putinų uogos išties yra naudingos siekiant stiprinti organizmą.

„Artėjant gripo epidemijai labai svarbu iš anksto paruošti organizmą, nes pavėlavus gali tekti gerti rimtus vaistus. Putinų uogose gausu vitamino C, todėl tai natūrali gripo prevencija. Jas taip pat patartina vartoti, kai žmogus jaučiasi nuolat pavargęs, netgi išsekęs. Šias uogas naudinga vartoti ir po ligos, kad greičiau sustiprėtų organizmas ir žmogus grįžtų į sau įprastą gyvenimo ritmą.

Putinų uogos taip pat pasižymi šlapimo išsiskyrimą skatinančiomis savybėmis, todėl jų naudinga valgyti, jei yra šlapimo takų, inkstų ar širdies problemų. Dėl savo antiseptinių savybių šio medžio uogos padeda greičiau gyti žaizdoms ir opoms“, - pasakojo gydytoja.

Panašiomis savybėmis pasižymi ir šermukšnių uogos, kurios dar yra vadinamos vitamino C bombomis. Todėl tiek putinų, tiek šermukšnių uogų nuolatinis vartojimas kartu su medumi ir imbieru, kurie taip pat stiprina imunitetą, išties gali duoti puikių rezultatų.

Šaltuoju metų periodu gydytoja A. Davydavičienė taip pat rekomenduoja nepamiršti masažų ir atkreipti kur kas didesnį dėmesį į savo mitybą.

„Patartina valgyti saikingai, vakare vengti gleivių išsiskyrimą skatinančių produktų, pavyzdžiui, sūrio, nevirinto pieno, varškės, jogurto, kefyro ar pasukų, mėsos. Pajutus pirmuosius peršalimo požymius, pusryčiams gerkite imbiero arbatos su medumi, pietums valgykite daržovių sriubos su šildantį poveikį žmogaus organizmui turinčiais prieskoniais: kalendra, kuminu, imbieru, ciberžole. Vakarienei tiktų troškintos daržovės, sriuba, skystos košės su prieskoniais. Maistas turėtų būti kuo paprastesnis ir lengvai virškinamas. Valgydami venkite grietinės, riebių padažų“, - patarimais dalijosi pašnekovė.

Sugrįžti