Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2018-03-12

Dietologė: sulčių taip pat reikia nepadauginti

Neretai sultis vertiname labiau nei vaisius ar daržoves iš kurių jos yra išspaustos. Dažnai žmonės netgi tiki, kad sultys yra savotiškas koncentratas, į kurį patenka visos reikalingiausios medžiagos ir vitaminai, o ne tokios naudingos dalys nueina į išspaudas. Vis tik gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė sako, kad yra atvirkščiai ir daugiausia naudingų organizmui medžiagų gauname valgydami vaisius ar daržoves, o ne gerdami jų sultis.

Sultys skaniau ir patogiau

Prekybos miestelyje  „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje dirbantys vaisių ir daržovių pardavėjai sako pastebintys, kad dažnai pirkėjai labiau mėgsta ir vertina sultis, o ne pačius vaisius. Su daržovėmis kitaip, nes jos dažniausiai valgomos kaip garnyrai prie mėsiškų patiekalų arba sriuboms. Bet ir šiuo atveju daugelis vis tiek galvoja, kad ir daržovių sultys yra naudingesnės nei pačios daržovės.

„Prašo parinkti mažesnius apelsinus, nes juos patogiau spausti, klausia, koks obuolių skonis išspaudus, ar ne per rūgštūs gaunasi. Dar granatus mėgsta žmonės sultims pirkti. Iš to ir matome dažniausiai, kas valgymui perka, kas sultims“, - aiškino turgaus prekiautoja Birutė.

Pasak prekybininkų, žmonės sako sultis geriantys ir dėl to, kad taip jiems skaniau ar tiesiog patogiau. Vasarą sultys labiau gaivina, o žiemą jas stengiamasi praturtinti citrina ir imbieru, taip saugantis nuo peršalimo ligų.

Turguje įsikūrusioje kavinukėje šviežias sultis spaudžianti Ingrida taip pat pastebi, kad žmonės ne tik vasarą, labai mėgsta gerti vaisių sultis ir ypač jų kokteilius. Mėgstamiausi yra citrusinių vaisių sulčių kokteiliai.

„Apelsinas, braškė, bananas ir medus – vienas labiausiai perkamų sulčių kokteilių. Puiki vitaminų dozė. Yra pirkėjų, kurie kad ir kurį kokteilį pasirinktų pageidauja į jį įmaišyti citrinos arba imbiero, kas sustiprina skonį. Na, o daugiausiai įvairių vitaminų turi Laimo, ananaso, mango kokteilis, kuris klientų taip pat labai mėgstamas“, - pasakojo pašnekovė.

Gali grėsti netgi nutukimas

„Visada pirmenybę geriau teikti vaisiams, uogoms bei daržovėms, o ne jų sultims. Juose yra taip organizmui reikalingų skaidulų, kurios ne tik būtinos gerai virškinimo sistemos veiklai bei sveikatai, bet ir mažina cholesterolio kiekį organizme, yra probiotikų (gerųjų bakterijų) maistas, taigi, svarbios ir imuninei sistemai.

Tuo tarpu sultyse jų nėra arba yra žymiai mažesnis kiekis.Taip pat, spaudžiant sultis, dalis naudingų medžiagų žūva dėl mechaninio poveikio, sąlyčio su metalu, sąlyčio su oru. Pavyzdžiui, dėl sąlyčio su oru labai greitai oksiduojasi vitaminas C“, - sakė gydytoja dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė, Dietoterapijos centro vadovė.

Kita vertus, jei yra problemų su kramtymu, rijimu, hipovitaminozė, sultys gali būti naudingos. Taip pat, jei vaikai nemėgsta kažkurių daržovių ar vaisių, sultyse galime užmaskuoti jų skonį mėgstamomis, darydami sulčių mišinius.

„Tik vertėtų nepamiršti, kad gerti sultis, ypač vaisių, reikėtų labai saikingai, ne daugiau 150-200 ml per dieną. Be to, vaisių sultys yra kaloringos, bet dėl jose vyraujančių paprastųjų angliavandenių, vaisių cukraus fruktozės ir skaidulų trūkumo, sotumo jausmą suteikia tik trumpam. Todėl nesunku jų perdozuoti, dėl ko gali atsirasti antsvoris ar net nutukimas“, - aiškino gydytoja.

Sugrįžti