Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2018-03-16

Kaune prasidėjo senturgis: nuo kėdės iš Afganistano iki autentiškų rakandų iš lietuviško kaimo

Penktadienį Kaune prasidėjo tarptautinis senturgis „Laiko ratu“ į kurį sugužėjo sendaikčių ir antikvarinių daiktų prekiautojai bei mėgėjai iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių.

Apie 300 prekiautojų, įsikūrusių prekybos miestelio „Urmas“ teritorijoje siūlo daugiausia XIX–XX a. laikotarpio palikimą: įvairius buities rakandus, paveikslus, baldus, indus ir kitas interjero detales, pašto ženklus, monetas, knygas, nuotraukas, vinilines plokšteles, leidinius, senovinius ginklus, uniformų ir ekipuočių dalis bei daug kitų praeitį menančių dalykų.

Kaip visada, tarp gausybės daiktų galima pastebėti ir tokių, kurie išsiskiria savo išvaizda, autentiškumu ar išskirtinėmis istorijomis.

Vieną tokią istoriją slepia, regis, niekuo labai neišsiskirianti medinė senoviška kėdė.

„Šitą kėdę dar sovietų laikais Afganistane iš vietinių įsigijo ten tarnavęs lietuvis. Deja, jis pats žuvo ir grįžo cinkuotame karste, bet kėdė kartu su jo daiktais irgi parkeliavo į Lietuvą“, - pasakojo ją parduodantis prekybininkas.

Kaip visada turguje gausu senojo Lietuvos kaimo palikimo – tarp įvairių ano meto rakandų išsiskiria keletas porų autentiškų rankų darbo batų mediniais padais. Kitas prekybininkas didžiuodamasis rodo autentiškus medinius kibiriukus, kurių vieni sutvirtinti odos juostomis, o kiti tiesiog išskaptuoti iš vientiso medžio kamieno.

„Tokie dabar jau labai reti ir muziejuose po stiklu stovi, o va man dar visai neseniai pavyko juos aptikti nuošaliame kaime“, - didžiuodamasis pasakojo juos parduodantis sendaiktininkas.

Beje autentiški senoviniai buities daiktai į senturgį atkeliavo ne tik iš lietuviško kaimo, bet ir iš tolimosios Amerikos. Vienas tokių – amerikietiškais užrašais papuoštas įrenginys su dviem mediniais volais ir rankena, skirtas drabužiams gręžti.

Dar kitas prekystalis tiesiog primygtinai siūlo viską, ko reiktų senovinio interjero barui įrengti: vintažinės iškabos, veidrodžiai, įvairūs šmaikštūs užrašai, lentelė, skirta užrašyti meniu, pakaba drabužiams ir dar keletas į bendrą temą įsipaišančių interjero detalių.

Beje, tokio baro savininkas savo lankytojams galėtų pasiūlyti ir autentišką tarpukario laikų stalo žaidimą, kurio tikslas – ant medinės lentelės įvaryti metalinius rutuliukus į tam tikras ertmes.

Jau daugiau kaip 10 metų rengiamas Tarptautinis senturgis „Laiko ratu“ vyksta du kartus per metus ir kaskart sulaukia tūkstančių senovės laikų, istorijos mėgėjų, žinovų, kolekcininkų.  Čia nuolat lankosi ir kolekcininkas, Vasario 16-osios akto originalą suradęs profesorius Liudas Mažylis.

Šiemet jis senturgio lankytojams pristatys savo knygą „99 metai po įvykio“. Bus galima pabendrauti su profesoriumi, įsigyti jo knygą ir gauti autografą. Senturgis vyks visą savaitgalį, o L. Mažylis senturgyje bus šeštadienį ir sekmadienį nuo 12 iki 13 val.

Sugrįžti