Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2018-05-08

Iš Danijos sugrįžęs lietuvis užkūrė kitokių gėlių verslą

Kaunietis Gediminas Visockis anksčiau negalėjo nė pagalvoti, kad jo gyvenimas bus taip glaudžiai susijęs su gėlėmis. Tačiau dabar jaunas vyras nuolat sukasi tarp lentynų su gėlėmis savo parduotuvėse. Dar daugiau, jo vadovaujama įmonė tapo viena novatoriškiausių savo srityje. Viena pirmųjų pasiūlė lietuviams gyvų augalų paveikslus, iki tol beveik nematytas gėlių rūšis ir kitus pas mus dar retai sutinkamus sprendimus.

Nors parduotuvėse yra ir daugiau darbuotojų, patį savininką taip pat beveik visada galima čia sutikti.

„Gėlių verslas nėra lengvas. Visada atsiranda ką pataisyti, padėlioti, pagražinti. Prekė irgi ne iš paprastųjų – gali greitai ir sulūžti, ir nuvysti, ir peržydėti. Viską reikia labai gerai apskaičiuoti norint sėkmingai dirbti šioje srityje“, - pasakojo pašnekovas.

Gedimino istorija su gėlėmis prasidėjo atsitiktinai. Prieš tai baldžiaus amato besimokęs vaikinas vėliau kolegijoje studijavo finansus, kur pasitaikė galimybė pagal Erasmus programą išvykti studijuoti į Daniją.

Ten baigęs finansų studijas, vėliau dar mokėsi tarptautinę prekybą ir marketingą. Gyvendamas svečioje šalyje Gediminas susirado darbą gėlių prekybos įmonėje ir nuo to viskas prasidėjo.

„Iki tol nejaučiau jokio ypatingo susidomėjimo gėlėmis. Tiesiog tai buvo darbas padedantis prisidurti pinigų pragyvenimui. Iš pradžių dirbau gėlių pakuotoju“, - apie pirmają pažintį su gėlių verslu pasakojo pašnekovas.

Tačiau panašu, kad į šį darbą lietuvis pažiūrėjo labai rimtai, nes ėmė sparčiai kilti karjeros laiptais. Netrukus persikėlė į kitą kompaniją, kur ėmė dirbti ir su studijomis susijusį darbą – buvo atsakingas už didelio masto gėlių prekybą su Rusija ir kitomis Rytų Europos bei Centrinės Azijos šalimis.

Pamėgo gėles

Bet praleidęs Danijoje beveik dešimt metų jis dėl šeiminių aplinkybių turėjo grįžti į Lietuvą.

„Po truputį ieškojau darbo, bet iš tiesų nelabai troškau čia kažkam dirbti, nes žinojau, kad darbdavio ir darbuotojo santykiai Lietuvoje ir Danijoje vis dar labai skiriasi. Galų gale nusprendžiau kurti savo verslą, o kadangi gėlių verslo sritį gerai išmaniau ir turėjau daug kontaktų Danijoje, nutariau pamėginti ir čia tuo verstis. Galų gale ir pačias gėles per tiek metų pamėgau, man patiko su jomis dirbti“, - apie sprendimo priežastis aiškino G. Visockis.

Iš pradžių jis norėjo užsiimti daniškų gėlių importu ir prekiauti didmena, tačiau pradėjęs pokalbius su prekybininkais suprato, kad šie labai atsargiai žiūri į jo siūlomą produktą.

„Daniškos gėlės yra kitokios, nei pas mus dominuojančios olandiškos. Be to, jų kokybė tikrai yra aukštesnė, o kartu ir kaina šiek tiek didesnė. Bet man vis tiek norėjosi pabandyti, todėl greta nedidelės didmeninės prekybos, atidariau ir prekybos kioską Kaune, Studentų gatvėje. Vėliau persikėlėme į Šilainių rajoną, o prieš keletą mėnesių atidarėme antrą „Kitokių gėlių“ parduotuvę ir prekybos miestelyje „Urmas“, - apie įsibėgėjantį verslą pasakojo Gediminas.

Gyvieji paveikslai ir ore sklendžiantys vazonai

Dabar įmonė koncentruojasi į mažmeninę prekybą, nes produkcija išskirtinė ir ją reikia tinkamai pateikti.

„Aš žinau, kaip tai padaryti, o bendrose lentynose pas didžiuosius prekybininkus ji gali greitai pasimesti tarp įprastinio asortimento. O mūsiškis – tikrai išskirtinis. Mes turbūt pirmieji į Lietuvą atvežėme gyvų augalų paveikslus, kurie ypač stebina ir žavi pirkėjus. Dabar patys juos čia ir darome“, - teigė G. Visockis.

Kruopščiai sukomponuoti augalai pasodinami tikruose mediniuose rėmuose, o augalų šaknys stilingai pridengiamos gražiais akmenukais. Kai kuriose kompozicijose įspūdį sustiprina ir rėmuose įstatytas veidrodis, kuriame vaizdas dar kartą atsispindi. Ir tai nėra laikinos kompozicijos, tai tikri kambariniai augalai, kurie, nors ir nėra reiklūs, bet jiems reikalinga minimali priežiūra: palaistyti, pakirpti, pataisyti, kadangi jie po truputį auga. Toks paveikslas tampa puikia interjero puošmena, ypač derančia prie skandinaviško stiliaus.

„Turime ir daugiau įdomių dalykų: magnetų pagalba ore sklendžiančių vazonų, mini vazonėlių su augalais, kurie prie metalinio paviršiaus, pavyzdžiui, šaldytuvo, tvirtinami magnetuku. Taip pat parduodame ir gėles, tačiau jos irgi išskirtinės. Labai pirkėjų mėgstamos auksinės žuvelės, kurios taip vadinamos dėl žiedų išskirtinės formos ir dažniausiai oranžinės spalvos. Visi augalai pas mus atkeliauja iš Danijos“, -pasakojo pašnekovas.

Sugriovė neigiamą įsitikinimą

Pasak jo, žmonės vis dar atranda jo siūlomą produkciją, todėl daugelis, ypač užėję į naują parduotuvę „Urme“, nustemba, nes asortimentas visiškai kitoks nei įprastinėse gėlių parduotuvėse.

„Labiausiai džiugu, kad žmonės teigiamai priima šias naujoves. Matau, kad poreikis yra ne tik tradicinėms, įprastoms gėlėms. O mes savo ruožtu stengiamės parduoti viską už gerą kainą, kad išskirtinių gėlių galėti įsigyti praktiškai kiekvienas. Dabar smagu, kad pavyko paneigti tarp prekybininkų vyravusį nusistatymą, jog tokios produkcijos Lietuvoje niekam nereikės“, - kalbėjo verslininkas.

Sugrįžti