Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2018-06-22

Virtuvės šefas pataria kaip nepersivalgyti per Jonines

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius atkreipia dėmesį, kad lietuviškų Joninių stalas gerokai skiriasi nuo daugelio kitų mūsų švenčių, kurių vaišėse dominuoja mišrainės ir orkaitėje ar keptuvėje kepti mėsos patiekalai.

Įvairiose Europos šalyse ir Azijoje nemažai metų praleidęs virtuvės meistras sako, kad Joninės turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente.

„Dėl to, kad tai bene vienintelė visuotinai minima lietuviška šventė vasarą, ant Joninių stalo dominuoja saldumynai ir ant žarijų kepta mėsa. Labai svarbu, kad jau dabar vis daugiau vietos ant čia užima vaisiai, uogos, gaivieji gėrimai, salotos. Riebių mišrainių, riebios, orkaitėje keptos mėsos nėra arba šie patiekalai atsiduria antrame plane. Todėl Joninės tikrai turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente, kur maistu mėgaujamasi saikingai“, - sakė G. Abraškevičius.

Jis rekomenduotų šiek tiek sumažinti saldumynų, dar daugiau dėmesio skirti vaisiams ir salotoms, naminiams iš sulčių ir uogų pagamintiems limonadams, naudojant kuo mažiau cukraus. Labai šiai progai, anot jo, tiktų ir įvairios vaisių salotos. Pagrindiniu akcentu galėtų išlikti pagal kokybišką receptą gerai paruošta, ant žarijų kepta mėsa. Bet tiek, kad nebūtų pagundų persivalgymui.

„Jei oras geras, išnaudokite jį įvairiai veiklai lauke, susigalvokite žaidimų, kad nebūtų vien sėdėjimas prie stalo. Ragaukite visų patiekalų po truputį, geriau po kelis kartus, o ne iš karto stenkitės prisikišti skrandį. Tada Joninės išties bus smagi, gaivi ir lengva vasaros šventė“, - patarė virtuvės šefas.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus atstovas Jonas Plenta sako, kad Joninėms žmonės įsigyja išties daug įvairių saldumynų, o taip pat mėsos kepsniams ant žarijų.

„Labai populiarūs tortai ir šakočiai. Ieškantys naujovių Joninių stalą papuošia ir spalvingais, išskirtinio skonio turkiškais saldumynais, kurių specialų skyrių turime savo turguje. Suintensyvėja prekyba vaisiais, uogomis bei daržovėmis. Ir, žinoma, šviežia arba marinuota mėsa kepimui ant žarijų. Populiariausia Joninėms išlieka mėsa šašlykams arba jau paruošti kepimui šašlykai.

Įdomesnių kepsnių ant žarijų norintys pirkėjai dažniausiai traukia pas jautienos ir avienos prekybininkus, kurie pataria išsikepti jautienos steiką ar pabandyti avienos šonkauliukus. Tuo tarpu įdomesnių pagardų mėsai ieškantieji suka į specializuotas prieskonių krautuvėles, kur galima rasti, tarkime, tikrų indiškų prieskonių ir paruošti mėsą pagal tos šalies tradicijas“, - sakė J. Plenta.

Tortais ir šakočiais turguje prekiaujanti Irena Povilaitienė teigė, kad vasariškas, gaivus tortas su vaisiais ar uogomis yra tapęs bene privalomu lietuviškų Joninių akcentu.

„Taip pat populiarūs ir šakočiai. Jei namuose yra Jonas arba einama į svečius jo sveikinti, dažnai perkamas didelis, papuoštas šakotis. O jei Jonas ar Janina švenčia garbingą jubiliejų, neapsieinama be krokembušo. Tai – šakotį savo forma primenantis, iš plikytų pyragaičių su maskarponės įdaru sulipdytas, nepaprasto skonio įspūdingai atrodantis gaminys“, - pasakojo prekybininkė.

Sugrįžti