Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2018-06-23

Du neįprasti receptai Joninėms: nepelnytai primiršta aviena ir patiekalas iš Mauricijaus

Kai reikia produktų rimtai progai ruošiamam patiekalui, didelė dalis pirkėjų traukia į turgų pas laiko patikrintus pardavėjus. Ten tikisi ne tik gauti patį geriausią produktą, bet ir išgirsti patarimų, idėjų ir receptų. Joninės – viena iš tokių progų, todėl turgaus pardavėjai dalinasi lietuviams gal ne visai įprastomis, bet tikrai labai gardžiomis idėjomis, kaip šiai šventei paruošti mėsą kepimui ant grotelių.

Vietoj šašlykų – avienos šonkauliukai

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje jautiena ir aviena prekiaujanti Eugenija Berštautaitė tiems, kam nusibodo kiaulienos ar vištienos šašlykai, siūlo išsikepti jautienos steiką arba išbandyti avienos šonkauliukus.

„Steiką paruošti labai paprasta, nes jo esmė kokybiška, gerai parinkta mėsa ir natūralumas. Pakanka pagardinti druska ir pipirų mišiniu, o prieš kepant suvilgyti aliejumi. Avienos šonkauliukai – kitas reikalas, jiems reikėtų daugiau prieskonių, pamarinuoti. Avienos skonį puikiai pabrėžia mėtos, rozmarinai, kadagių uogos, mairūnai, peletrūnai. Avienos tikrai verta pabandyti, nes ši mėsa yra maistinga, jos riebaluose mažai cholesterolio – dėl to ji taip vertinama. Be to, anksčiau lietuviai augino daug avių ir jų mėsa buvo įprastas patiekalas, tad grįžimą prie avienos galima vertinti ir kaip grįžimą prie senųjų tradicijų“, - pasakojo pašnekovė.

Ji taip pat pataria kepant avienos šonkaulius ant grotelių nepjaustyti jų po vieną kauliuką, o geriau kepti visą eilutę ir tada supjaustyti. Taip iškepta mėsa turėtų būti sultingesnė ir skanesnė.

Jei ant grotelių kepsite maždaug 1,5 kg avienos šonkauliukų, jums reikės juos įtrinti prieskonių mišiniu iš maždaug trijų-keturių didelių smulkintų česnakų skiltelių, žiupsnio juodųjų maltų pipirų, šaukšto rozmarino, šaukšto mėtos ir tiek pat druskos. Tada įpilkite tris šaukštus alyvuogių aliejaus. Galima pridėti ir maždaug pusės citrinos sulčių, jei norite paspartinti marinavimosi procesą ir nebijote rūgštelės Viską išmaišykite ir palaikykite šaldytuve keletą valandų, o dar geriau – per naktį. Kepkite virš karštų žarijų.

Atranda gruziniškus slyvų padažus

Centriniame Kauno turguje savo krautuvėlę turi iš Mauricijaus salos Indijos vandenyne atvykęs Clarel Martingale. Jo parduotuvėje galima rasti įvairių egzotiškų prieskonių ir padažų, suteikiančių mėsai lietuviams dar mažai žinomų skonių.

„Lietuviai yra įpratę prie klasikinių pomidorų padažų, bet visada nori išbandyti ir ką nors naujo. Kuomet pirkėjai klausia patarimo, duodu padažų paragauti. Tada jie ir nusprendžia ar padažas patinka. Žmonės nustemba paragavę ir dažnai įsigyja gruziniškus tkemali žaliuosius padažus su slyvomis – jie saldžiarūgščiai ir tinka prie tų pačių šašlykų ar kitokios keptos mėsos“, - sakė pašnekovas.

Lietuviškoms Joninėms – receptas iš Mauricijaus

Jis atskleidė, kad Mauricijuje greta įvairių troškinių taip pat yra įprasta kepti mėsą lauke ant kepsninių. Tik ten mėsai pagardinti naudojami daugiausia tradiciniai indiški prieskoniai, kokių galima rasti ir jo parduotuvėje Kaune.

„Daugelis Indijos gyventojų nevalgo mėsos ir šiuos prieskonius naudoja gardinti daržovėms, bet Mauricijuje yra kitaip. Mes tuos prieskonius naudojame mėsai ir jie puikiai tinka, ypač vištienai“, - teigė vyras, jau kelerius metus gyvenantis Lietuvoje.

Lietuviškoms Joninėms jis rekomendavo išbandyti su indiškais tandoori masala prieskoniais paruoštas vištienos blauzdeles.

Ryškiai raudonos spalvos tandoori masala dažniausiai būna praturtinta ožragėmis, kuminais, cinamonais, aitriosiomis paprikomis, juodaisiais pipirais, imbierais, svogūnais, česnakais, garstyčiomis, laurų lapais, muskatais, gvazdikėliais, kardamonais, druska.

Blauzdelės tandoori masala

Šešioms vištienos blauzdelėms paruošti reikės 2–3 česnako skiltelių, gabalėlio šviežio imbiero, vieno arbatinio šaukštelio tandoori masala mišinio. Galima pridėti ir po žiupsnelį malto kumino, maltų pankolių, baltųjų pipirų bei šviežių kalendrų.

Vištienos gabalėlius reikia gerai įtrinti traiškytais česnakais bei imbierais ir užpilti juos natūraliu jogurtu į kurį turi būti įmaišyti visi kiti aukščiau minėti prieskoniai. Taip paruoštas blauzdeles reikia palaikyti keletą valandų šaldytuve, o tada galima dėti ant grotelių virš didelės kaitros žarijų ir kepti.

Paprastai tandoori patiekalai būna ryškiai raudonos arba ryškiai geltonos spalvos, aštraus ir pikantiško skonio.

Sugrįžti