Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2018-10-12

Pirkdami naudotus daiktus aplinką tausojate net keliais būdais

Įsigydami naudotus daiktus ne tik sutaupome, bet ir padedame mūsų aplinkai išlikti švaresne. KTU Aplinkos inžinerijos instituto direktorė Žaneta Stasiškienė sako, kad reikšminga net ir tai, jog perkant jau naudotą daiktą jis dažniausiai nėra pakuojamas, o tai labai svarbu mažinant atliekų kiekį.

„Labai džiaugiuosi, kad seni daiktai atranda naują savo vietą. Ypač gerai, kai naujus šeimininkus suranda drabužiai, nes taip sprendžiama tekstilės atliekų problema, kuri šiuo metu yra tikrai didelė. Taip pat ir tam tikrų elektronikos daiktų, ypatingai tų, kurie pagaminti iš plastmasių – jų amžiaus prailginimas tikrai sveikintinas dalykas“, - sako Kauno technologijos universiteto Aplinkos inžinerijos instituto vadovė.

Pasak jos, nebenaujų daiktų naudojimas turi net keletą aplinkai palankių aspektų. „Kai perkame ne naują, o naudotą daiktą, mes negaminame naujo gaminio, mums reikia mažiau išteklių iš išorės, kurie būtų skirti naujiems gaminiams pagaminti. Be to, mes mažiname atliekų kiekį, nes neišmetame mums nebereikalingo seno daikto. Ir taip pat svarbu, kad perkant naudotą daiktą jis dažniausiai nėra pakuojamas į plastikinę pakuotę, kas irgi labai svarbu mažinant atliekų kiekį aplinkoje“, - vardijo pašnekovė.

Anot jos, skatinant naudoti nenaujus daiktus yra didinamas racionalus vartojimas. Vienas iš tą skatinančių renginių yra Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, kiekvieną savaitgalį vykstantis Bagažinių turgus. Čia žmonės iš savo automobilių bagažinių parduoda įvairius nebereikalingus asmeninius daiktus. Ž. Stasiškienė sako, kad Bagažinių turgaus idėja prisideda prie aplinkos tausojimo, tačiau svarbu nuolat apie tai kalbėti viešai, aiškinti apie aplinkos tausojimo naudą, skatinti žmones jungtis, kurti bendrystės idėją.

Bagažinių turgaus atstovas Jonas Plenta džiaugiasi, kad per aštuonerius metus Bagažinių turgaus idėja Lietuvoje ne tik prigijo, bet ir smarkiai išpopuliarėjo.

„Kiekvieną savaitę atvykstančių prekiautojų skaičius priartėjo prie 500, tad turėjome perkelti turgų į naują aikštelę prekybos miestelyje „Urmas“, kurioje telpa 600 automobilių. Be to, renginys dabar vyksta du kartus per savaitę – šeštadienį ir sekmadienį. Nuo pat veiklos pradžios akcentuojame, kad tai pasitarnauja kuriant švaresnę visų mūsų aplinką, pavyko sukurti ir tam tikrą išskirtinę atmosferą, ir gyvą bendruomenę. Nors dalyvių ir lankytojų Bagažinių turguje niekada netrūko, po to kai persikėlėme į naują vietą, sulaukėme naujos susidomėjimo bangos – atvyksta dar daugiau naujų prekiautojų ir pirkėjų. Labai džiaugiamės, kad šia idėja susižavi vis daugiau žmonių ir taip prisideda prie geresnės aplinkos puoselėjimo“, - sakė J. Plenta.

Bagažinių turguje galima įsigyti daug pačių įvairiausių naudotų, bet dar gerų ir tinkamų naudojimui daiktų. Bene populiariausi – drabužiai, avalynė, ypač vaikiški. Daug knygų, buitinės technikos, interjero detalių, indų, darbo įrankių ir daug viso kito, kas jau ne vienerius metus dulkėjo sandėliukuose ir be reikalo užėmė vietą namuose. Taip pat čia laukiami menininkai, rankdarbių gamintojai su savo darbais.

Bagažinių turgus vyksta prekybos miestelio „Urmas“ teritorijoje esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, adresu Elektrėnų g. 1F, Kaunas. Turgus vyksta sekmadieniais ir šeštadieniais, nuo 8 val. ryto, o prekiauti čia galima nemokamai.

Sugrįžti