Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2018-10-31

Patarimai: kaip praktiškai sutvarkyti kapavietę, kokias gėles ir žvakes rinktis

Artėjant Vėlinėms vis dažniau prisimename artimųjų kapus ir siekiame juos sutvarkyti ne tik kuo gražiau, tačiau ir kuo praktiškiau, kad kapo dekoracijos atlaikytų artėjantį šaltį bei nereikalautų daug laiko ir priežiūros orams atšilus.

Meniškesni variantai

Kapų dekoravimo variantų yra daugybė, tačiau kapų priežiūros įmonės MB „Memorus“ direktorė Eglė Balčiūnienė  išskiria du populiariausius – tai dalinis arba pilnas kapavietės dengimas granito plokšte arba skaldele. Nepaisant to, kad šie dekoro būdai yra populiarūs jau gana ilgą laiką, direktorė akcentuoja, kad tendencijos vis tik kinta.

„Klientai laikui bėgant tampa reiklesni. Todėl įrengiant arba renovuojant kapus, dabar dominuoja meniškesni, apgalvoti variantai. Pavyzdžiui, kapą dengiant granito plokšte jos yra palaiptuojamos, plokštės išpjaunamos, naudojami keli granito atspalviai. Ankščiau dažniau būdavo dengiama tiesiog lygiai ir paprastai“, - pasakojo E. Balčiūnienė.

Renkasi šviesesnes spalvas

Pašnekovė taip pat pastebi, kad šiuo metu vis populiaresnės šviesios spalvos ar skirtingų atspalvių kombinacijos, kad kapas neatrodytų niūriai, būtų jaukesnis bei šviesesnis. O renkantis apželdinimą, pirmenybę skiria mažai priežiūros reikalaujantiems daugiamečiams augalams.

Pasak jos, sutvarkyti kapavietę galima ir naudojant ruloninę veją ar jau suaugusį daugiamečių šilokų kilimą, kas suteikia kapui neiššaukiančio ryškumo bei grožio. Dar populiarūs granitiniai rankų darbo elementai ar metalo raštai padengti skirtingos spalvos skaldele, sukuriant tam tikrą, pasirinktą paveikslą.

Specialistė pateikė keletą patarimų kokį dekorą pasirinkti, kad kapas būtų lengvai tvarkomas ir nereikalautų daug laiko.

„Jeigu kapavietė yra visiškai atviroje vietoje, tai tinkamai apželdinus kapą arba kokybiškai sutvarkius jį su skaldele, priežiūros jam reikės labai nedaug. Tokiomis sąlygomis, jeigu neprisodinta daug augalų, kurie būtų reiklūs drėgmei, kapavietės priežiūra yra lengva.

Jeigu kapavietė yra po medžiais arba jie auga visai šalia, tada praktiškiausi sprendimai yra kapavietės dengimas natūraliais granito kubeliais, nes, pavyzdžiui, granito plokštės paviršius yra blizgus, todėl kaskart jį teks ne tik valyti, bet ir blizginti. Kitokiu atveju kapavietė neatrodys visiškai tvarkinga“, - atkreipė dėmesį „Memorus“ vadovė.

Rekomenduoja tvirtesnes gėles

Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios bendrovės „Solida“, prekiaujančios kapų žvakėmis ir gėlėmis, direktorius Tomas Ivanauskas, taip pat sako pastebintis, kad prieš šventes puošdami kapus žmonės ieško kuo praktiškesnių sprendimų.

„Žmonės renkasi aukštesnės kokybės dirbtines gėles, kurias kartais tik palietęs gali atskirti nuo gyvų. Iš šių gėlių daromos kompozicijos ar jos tiesiog merkiamos į vazas. Kaip privalumą pirkėjai įvardina tai, kad šios gėlės nenuvys ir po keleto dienų nereikės vėl važiuoti ir keisti kitomis. Be to yra labai plati gėlių rūšių ir spalvų gama“, - pasakojo T. Ivanauskas.

Nepaisant to, kad dirbtinės gėlės nereikalauja didelės priežiūros direktorius pabrėžia, kad jas renkantis reikia atkreipti dėmesį į tam tikras sąlygas. „Net ir renkantis dirbtines gėles reikia žiūrėti, ar jos tinkamos atlaikyti permainingus orus – vėją, sniegą, lietų ar šlapdribą. Aišku nieko nėra amžino - net ir patvariausiai pagamintas dirbtines gėles po kurio laiko reikia keisti. Saulės spinduliai, sniegas, lietus padaro savo darbą“, - atkreipė dėmesį pašnekovas.

Gamintojai kasmet pasiūlo vis naujų puošniai dekoruotų kapų žvakių, tačiau pašnekovas primena, kad renkantis žvakes svarbu atkreipti dėmesį ir į jų degimo laiką. „Populiariausios vis dar yra skaidraus stiklo žvakės su įlietu parafinu. Jos dega žymiai ilgiau už žvakes su įdėklais. Mūsų vertinimu, geriausios žvakės yra Lietuvos gamintojų. Galime atsakyti už jų kokybę, kurią vertina ir mūsų pirkėjai“, - sakė „Urme“ veikiančios parduotuvės vadovas.

Sugrįžti