Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2023-08-16

Į gamtą su krepšiu lašinių, kumpių ir dešrų? Turgaus prekybininkai sako, kad tradicija gyva

Rugpjūtis – atostogų metas, o kartu ir paskutinė galimybė pasimėgauti vasaros malonumais Lietuvoje. Anksčiau lietuviai traukdami prie ežero ar jūros veždavosi ir gausų užkandžių krepšį, kuriame liūto dalį sudarydavo rūkyti ar vytinti kaimiški mėsos gaminiai. Pasak turgaus prekybininkų ir dabar ši tradicija gyva – vasarą jaučiamas prekybos šia produkcija pagyvėjimas.

Nors, kitaip nei prieš 20–30 metų, daugelis lietuvių atostogauja ne tik gimtoje šalyje, bet ir užsienyje, o išalkę kur kas dažniau suka į restoranus ar kavines, tradicija pasiimti maisto užkandžiams tebegyvuoja.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje dirbantys prekybininkai sako, kad vasarą jaučiamas padidėjęs susidomėjimas rūkytais ar vytintais mėsos gaminiais. Pasak jų, žmonės apsirūpina dažniausiai prieš trumpesnes išvykas prie ežero, jūros, į sodybą ar sodą.

Reikšmingą dalį pirkėjų sudaro ir emigrantai, kurie dažnai būtent rugpjūtį, po atostogų Lietuvoje, grįžta į šalis kuriose gyvena ir nori parsivežti tradicinių lietuviškų gaminių. Taip pat kelionėms čia apsiperka tolimųjų reisų vilkikų vairuotojai.

„Įdomu, kad populiarūs ne tik kumpiai, nugarinė, dešros, skilandžiai, vytinta mėsa, bet ir lašiniai, kuriuos, iš pirmo žvilgsnio, vasaros metu gal nelabai patogu transportuoti. Kita vertus, mes turime vakuumavimo paslaugą ir galima pasirinktą gabalėlį čia pat tokiu būdu supakuoti. Ir jį nusivežti net į užsienį jau yra daug patogiau“, - pasakojo mėsos gaminiais turguje prekiaujančios įmonės „Momblan“ pardavėja Loreta.

Kalbinti turgaus prekybininkai sako, kad pirkėjai į kelionę rūkytus ir vytintus mėsos gaminius ima, nes taip yra pripratę, tokia tradicija. Kita vertus, jei vykstama į laukinę gamtą, atokiau nuo civilizacijos, tai tikrai vienas geriausių sprendimų, nes tokie maisto gaminiai ilgai negenda, yra skanūs ir maistingi.

 

Sugrįžti