Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2024-03-04

Jaunieji verslininkai: svarbiausia nebijoti sunkaus darbo ir iššūkių

Dažną žmogų aplanko mintis kaip smagu būtų dirbti sau. Tačiau ne kiekvienas išdrįsta to imtis ir atlaikyti visus iššūkius. Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, drabužių parduotuves įkūrę jaunieji verslininkai Bernadeta Šatkutė ir Lukas Andriuškevičius neslepia, kad pradėję savo verslus susidūrė su nemažai išbandymų, bet noras dirbti sau ir aplinkinių palaikymas veda į priekį.

Konkurencija – didžiausias iššūkis

Drabužių parduotuvės „Dilaila“ įkūrėja Bernadeta Šatkutė neslepia, kad įvairi darbinė patirtis leido suprasti ko nori iš tiesų. „Dirbau daug: nuo braškių rinkimo iki kambarinės Amerikoje. Esu žmogus, darbui norintis atiduoti viską, todėl nuspręndžiau, kad tą viską galiu atiduoti sau. Taip ir kilo idėja imtis savo verslo“, - teigia pašnekovė.

 

Kadangi prekyba drabužiais buvo jai gerai pažįstama veikla nuo pat vaikystės (tuo užsiėmė jos tėvai), Bernadeta nusprendė ir pati to imtis.

 

Mergina neslepia, kad didžiausias iššūkis sekantis visa veiklos laikotarpį yra konkurencija. „Parduotuvę atidariau 2019 metais, tuo metu jau buvo daug butikų. Reikėjo sugalvoti ką klientams galių pasiūlyti aš, kad išsiskirčiau rinkoje. Įkurtuvėms pasirinkau „Urmą“, nes tai – gera vieta verslo pradžiai“, - apie gilias prekybos drabužiais tradicijas turintį prekybos miestelį atsiliepė pašnekovė.

Realybė skiriasi nuo vadovėlių

Taip pat drabužiais prekiaujantis Lukas Andriuškevičius teigia, kad verslo gyslelę turi dar nuo vaikystės.

 

„Nuo mažens bandžiau užsidirbti savo išlaidoms. Vaikystėje pardavinėjau sode surinktus obuolius ar miške pririnktus grybus. Vėliau, baigęs mokyklą, pradėjau perpardavinėti uogas, vaisius, daržoves. Kartu ieškojau nišų kur darbas būtų ne tik sezoninis. Taip atsirado drabužių parduotuvės idėja. Pasinėriau į tinkamų patalpų paieškas, o „Urmo“ pasiūlytos sąlygos buvo geriausios ir man tiko. Taip atsidūriau šiame prekybos miestelyje“, - prisimena vaikinas.

 

Nepaisant to, kad Lukas baigė verslo finansų studijas universitete, realybėje iššūkių netrūko. „Iššūkiai versle neišvengiami, o kiekviena klaida kainuoja mano pinigus. Jokiose vadovėliuose tai nėra aprašyta, nes patirtys – individualios“, - pasakojo „Lukandos Boutique“ vadovas.

Svarbiausia – laikytis disciplinos ir nepasiduoti sunkumams

Lukas mano, kad jaunieji verslininkai išsiskiria drąsa rizikuoti, tačiau neslepia, kad savo verslas turi ne tik privalumus. „Esminis privalumas – tai neįkainojama patirtis, pažintys ir galimybė mokytis iš savo klaidų. Nepaisant to, kartais sunku laikytis disciplinos. Visko mokaisi čia ir dabar. Nesvarbu ar šiandien sekasi gerai ar blogai, jaunam verslininkui labai svarbu nepasiduoti susidūrus su sunkumais“, - pataria vaikinas.

 

„Dilaila“ vadovė Bernadeta sutinka, kad jaunieji verslininkai yra drąsus, laisvi ir nebijantys iššūkių. „Norint, kad verslas ateityje neštų naudą tam reikia skirti daug laiko. Darbo diena neprasideda 8 ir nesibaigia 17 valandą, tavo smegenys versle yra visa parą. Mūsų kartos verslininkai turi privalumą, kad yra laisvesni, drąsesni, savo idėjas moka pateikti originaliai. Taip pat daugiau išmano šiuolaikinio marketingo principus, kas vyresniesiems yra sunkiau“, - įžvalgomis dalinosi mergina.

 

Abu jaunieji verslininkai sutaria, kad verslo pradžia gali būti sudėtinga, tačiau įdirbis, aplinkos palaikymas ir meilė savo darbui atneša sėkmę.

Sugrįžti