Pagrindinis LT PL EN

Žiniasklaidai

2011-09-05

„SPA Vilnius“ paskatino netradicinę Čiurlionio kūrybos interpretaciją

Rudens ir žiemos sezoną „SPA Vilnius SANA“ pasitinka įkvėptas Čiurlionio. Druskininkuose įsikūręs gydomasis ir poilsio centras siūlo naujai pažvelgti į garsųjį menininką ir jo kūrybą.

„Druskininkuose šio žymaus menininko kūrybos dvasia juntama visur. Mes taip pat jau ne pirmus metus vykdome įvairius su jo kūryba susijusius projektus. Pavyzdžiui, visiems savo svečiams dovanojame bilietus į M.K. Čiurlionio muziejų. O dabar siūlome visuomenei pažvelgti į šį menininką kitaip, netradiciškai. Kreipėmės į dailininką Naglį Baltušniką, kuris sukūrė išskirtines, provokuojančias ir kviečiančias kitaip pažvelgti į Čiurlionio kūrybą reklamas“, - pasakojo „SPA Vilnius SANA“ marketingo direktorė Eglė Rukšėnaitė.

Pastaruoju metu daugiausia grafikos srityje dirbantis dailininkas Naglis Baltušnikas šiose reklamose sujungė visiškai skirtingus stilius: Čiurlionio tapybos kūrinius ir savo grafikos darbus.

Pasak N. Baltušniko, tai neabejotinai sulauks įvairių vertinimų sukels daug diskusijų, tačiau to ir yra siekiama.

„Maniera naudotis kitų menininkų darbais kilo dar iki postmodernizmo. Čia žymus buvo Dada judėjimas, išgarsėjęs tuo, kad garsiajai Monai Lizai pripaišė ūsiukus. Bet tai jau yra tikra invazija į kūrinį – aš naudodamas Čiurlionio kūrybą, galima sakyti, laikausi pagarbaus atstumo. Mano darbai yra grafikiniai ir kitam plote, o Čiurlionio paveikslai naudojami kaip savotiškas kilimas, kaip fonas. Taip sukuriamas tarsi savotiškas 3D pojūtis.

Tai nėra tradicinis požiūris į Čiurlionio kūrybą, bet aš to ir siekiau – atkreipti dėmesį, iššaukti tam tikrą žiūrovo reakciją. Tai yra tam tikra ironija, nes pas mus dabar susiformavęs toks savotiškas Čiurlionio, kaip „šventos karvės“ kultas, atrodo, vos ne melstis jam reikia. Iš tikrųjų jis juk buvo linksmas žmogus, o jo kūryba tuo laiku buvo netradicinė“, - teigia N. Baltušnikas.

Anot jo, šie kūriniai žmones sudomins bet kuriuo atveju, o kaip jie juos priims ir įvertins priklausys tik nuo jų pačių.

Daugiau informacijos: „SPA Vilnius SANA“ marketingo direktorė Eglė Rukšėnaitė, tel. +370 698 74878, el.paštas: egle@spa-vilnius.lt; Dailininkas Naglis Baltušnikas, tel. +370 698 73443

Sugrįžti